Dragnea cere modificarea Codului Fiscal. Deputații, convocați pentru eliminarea impozitării pensiilor

Publicat: 03 01. 2017, 13:03
Actualizat: 29 03. 2019, 03:21

Secretarul Camerei Deputaților, deputatul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, marți, că pe 4 ianuarie Comisia de buget va lua în dezbatere proiectul de modificare a Codului Fiscal, urmând ca joi, 5 ianuarie, plenul Camerei Deputaților să dea votul final.

„Am avut primul punct pe ordinea de zi o scrisoare din partea domnului Liviu Dragnea privind convocarea în sesiune extraordinară pentru data de 5 ianuarie, cu ordinea de zi: modificarea Codului Fiscal, a PLX 335 privind modificarea OUG 227”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul ședinței Biroului Permanent.

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea Codului Fiscal, „pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depășește valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stablit pentru anul fiscal respectiv” iar „contribuția se suportă de la bugetul de stat”.

Proiectul de lege, care va fi dezbătut în sesiune extraordinară, se referă și la persoanele fizice preluate în plată de către Casa Națională de Pensii Publice. În cazul acestora, „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale”, iar „contribuția se suportă de la bugetul de stat”.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal a fost adoptat de Senat în septembrie 2016, iar Camera Deputaților este for decizional. Proiectul prevedea intrarea în vigoare a modificărilor legislative de la 1 ianuarie 2017.

Pe de altă parte, în luna octombrie, Liviu Dragnea promitea, în cadrul unei conferințe în care prezentase partea a doua a programului de guvernare al PSD, că punctul de pensie va crește cu 60% până în anul 2020, iar cei cu pensii mai mici de 2.000 lei brut, adică circa 90% dintre pensionari, nu vor mai plăti niciun tip de impozit sau contribuții.