Dragnea îi face planul lui Tudose pentru discuțiile cu BNR pe tema Robor

Publicat: 02 10. 2017, 19:36

This browser does not support the video element.

„După părerea mea trebuie să aibă loc o discuție. Poate să aibă loc o discuție la care să participăm și noi cu conducerea Băncii Naționale, pentru că este un subiect important. Cred că trebuie să aibă loc această discuție și poate nu numai cu Banca Națională, poate și cu reprezentanții celorlalte bănci. Eu cred că o relație corectă cu sistemul bancar, corectă – accentuez, este benefică, dar și o relație corectă cu BNR, dar trebuie să fie în ambele sensuri”, a declarat Liviu Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Sucevița, că rolul Băcii Naționale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR, Tudose precizând că intenționează să aibă o discuție pe această temă cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Cred că colegii noștri de la Banca Națională au fost puțin plecați de acasă fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească și să nu lase niște actori să se joace pe această temă”, a declarat primul-ministru.

Invitat să comenteze afirmațiile potrivit cărora creșterea indicelui ROBOR ar fi fost provocată și de preluarea la buget a profitului companiilor de stat, Tudose a răspuns: „Cred că glumiți! Ne-am luat banii, cum adică? Erau banii noștri, Dumnezeule, banii statului! N-am furat banii altcuiva”.

Principala cauză a creșterii Robor din ultima perioadă a fost retragerea unei lichidități importante din piață, explică Ionuț Dumitru,  economistul șef al Raiffeisen Bank, în cadrul emisiunii ZF Live

„Sunt două categorii de factori care explică această creștere: factori fundamentali, care țin de inflație, care crește, și va crește foarte rapid în perioada următoare. Avem 1,2% inflație la finalul lunii august, dar ne așteptăm până la finalul anului la o inflație de 2,4%, iar anul viitor probabil vom sări de 3,5% în primul trimestru, în condițiile în care au fost creșteri de accize, creșteri de prețuri la energie, electricitate, gaze. Cu o inflație de peste 3% în prima parte a anului, cred că toată lumea trebuie să înțeleagă să nu stăm cu dobânzile Robor sub 1%”.

Ionuț Dumitru explică și a doua categorie de factori, cei conjuncturali, care au precipitat tendința de creștere a Robor. „Această creștere a fost accelerată și precipitată de faptul că în ultima perioadă excesul de lichiditate pe care îl aveam în piața monetară a scăzut foarte mult, pentru că s-au făcut plăți foarte mari de către companiile de stat către bugetul statului, acei bani evident fiind în piața monetară, în depozite bancare, iar acum nu mai sunt, sunt în conturile ministerului de Finanțe, ceea ce a diminuat lichiditatea pe care o aveam în sistemul bancar”

Economistul șef al Raiffeisen susține că este foarte important să reținem că inflația crește, iar acesta este factorul fundamental care explică creșterea. „Nu e anormal să ai un Robor care să conveargă înspre direcția pe care inflația o dă, ci mai degrabă e anormal că fost dobânzile au extrem de mici în ultimii ani”, a mai spus el.