După ce a negociat cu Voiculescu între Crăciun și Anul Nou, Crin și-a pus Antene. Alianța PNL – PC, făcută cu gândul la UDMR

După ce a negociat cu Voiculescu între Crăciun și Anul Nou, Crin și-a pus Antene. Alianța PNL - PC, făcută cu gândul la UDMR
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 01/05/2012, 10:20

Conform unor surse din PNL, discuțiile Antonescu – Voiculescu auavut loc între Crăciun și Anul Nou, președintele liberalianunțându-și după Revelion juriștii din partid să pregătească unproiect de protocol cu PC. Documentul s-a inspirat copios dinfostul protocol al Alianței D.A., cu deosebirea că noua coaliție seva numi Alianța de Centru-Dreapta (ACD) și va păstra semnulelectoral al PNL, o săgeată într-un pătrat. Protocolul îi numeștepe Antonescu și Daniel Constantin, președintele PC, dreptco-președinți ai Alianței, și stabilește că uniunea va fi condusăde un Consiliul Național de Coordonare (CNC), format din câte șasemembri ai fiecăruia dintre partide. Din partea PNL au fost dejadesemnați Radu Stroe, Vlad Moisescu, Mihai Voicu, Victor Paul Dobreși Romeo Stavarache. „Nu se știe dacă de la PC se vor găsi șasepersoane”, glumea un vice liberal.

Ce primește Voiculescu

La nivel județean vor fi constituite CNC după modelul de lacentru, urmând ca aceste structuri să fie cele care decid, lalocalele din 2012, dacă PNL vor merge împreună sau separat.Liberalii și conservatorii vor avea liste comune la parlamentareși, în ipoteza în care vor ajunge să câștige alegerile, candidatulde președinte va fi din partea PNL, iar cel de premier va fidesemnat de CNC de la centru. Dan Voiculescu a avut o singurăpretenție – să aibă 7 locuri eligibile la Senat și 10 la Cameră,astfel încât PC să poată avea grup parlamentar propriu din 2012.Până atunci, PNL și PC își vor uni grupurile parlamentare.
Voiculescu reușește astfel printr-o nouă manevră să își bage pentrua treia oară partidul, cotat sub 3 la sută în sondaje, înParlament.

De ce a făcut PNL alianța

La ședința BPC, Antonescu le-a explicat colegilor de partid căalianța cu PC este câștigătoare pentru PNL nu numai din perspectivasprijinului mediatic pe care PNL îl va primi din partea trustuluide presă al lui Voiculescu, ci și din perspectiva relației cu UDMR.Președintele liberal că este un prim pas pentru atragerea UDMRîntr-o alianță mai largă, și cu PSD. El a relatat că a avut dejadiscuții cu Marko Bela care i-a spus că nu vrea să bage Uniuneaîntr-o alianță în care vioara întâi să fie PSD, în care nu areîncredere. Nou-formata ACD urmărește să devină partener egal cu PSDîntr-o posibilă alianță de guvernare, UDMR primind astfel garanțiică nu va fi trasă pe sfoară de către pesediști.

În ceea ce privește relația cu PSD, Antonescu a spus că nudorește să grăbească lucrurile, de teama că liberalii vor pierdeculoarul de centru-dreapta pe care se va afla doar PDL.

PSD, fericit că a rămas singur pe stânga

Social-democrații nu s-au supărat pe conservatori pentru alianțacu liberalii. Dimpotrivă au răsuflat ușurați, ei urmând areprezenta stânga în cadrul „opoziției unite”. Președintele PSDVictor Ponta a spus, ieri, că PNL și PC vor forma polul decentru-dreapta, alături de social-democrații care vor reprezentastânga în cadrul platformei comune „bipolare”, care ar trebui săfuncționeze pentru câțiva ani, inclusiv pentru preluareaguvernării: „Pasul următor este cristalizarea PNL-PC cu o ofertă decentru-dreapta și ne întâlnim în această formulă bipolară. (…) Nupe termen scurt, doar să dăm jos Guvernul Boc, doar să-l dăm jos peTraian Băsescu, ci pe termen mediu și lung, ce anume punem în locullui Emil Boc și Traian Băsescu, ce proiect politic construim.Oferta și dorința PSD este de a construi un proiect împreună cu PNLpe un termen de 6-8-9-10 ani de acum încolo”, a spus Ponta.Întrebat dacă vizează o alianță a celor trei formațiuni inclusivînscrisă la tribunal, liderul social-democrat a spus că mandatulsău și discuția cu partenerii politici „privește orice fel de formănecesară de colaborare, inclusiv o alianță juridică.

În aprilie 2010, Ponta s-a pronunțat împotriva continuăriialianței PSD-PC. „Chiar dacă vor fi colaborări punctuale cu PC șiPNL, PSD nu va mai face compromisuri ideologice”, a declarat atunciliderul social-democrat.

INFO PROIECT
PDL, lăsat fără aleși locali

Antonescu și Voiculescu vor să propună PSD o modificarelegislativă care să lase PDL fără aleși locali în 2012. ACD vrea sămodifice legislația astfel încât președinții de consilii județenesă nu mai fie aleși prin vot direct, ci să fie desemnat dintreconsilierii județeni. Dacă PNL, PC, PSD și UDMR încheie un pact decolaborare, atunci vor reuși să-și impună președinții de CJ, lăsândPDL fără niciun șef județean. În această situație, primarii PDL,dependenți de fondurile gestionate de CJ, vor migra și ei cătremega-alianță.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...