Eurobarometru: Peste două treimi din români nu au încredere în Guvern

Publicat: 23 07. 2013, 17:50
Actualizat: 23 07. 2013, 19:51

Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai și dat publicității marți.

De asemenea, 26% din români afirmă că au încredere în Guvern și doar 16% au încredere în Parlamentul de la București. La nivelul UE, 71% din cetățenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din țările lor și 66% și-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naționale.

Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Pe de altă parte, rata de încredere în UE în rândul cetățenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croația) este de numai 31%, circa 60% din cetățenii europeni din aceste țări exprimându-și deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.

Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România față de toamna anului trecut și cu 3% în restul țărilor membre.

Pe de altă parte, 47% din români consideră că Guvernul este instituția care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice și financiare, față de media de numai 21% înregistrată în celelalte țări membre cu privire la așteptările față de măsurile guvernelor naționale.

În același timp, 23% din români cred că aceste măsuri ar trebui să fie luate în primul rând de UE, față de 22% media în plan european.

Doar 6% din români cred că măsurile de ieșire din criză trebuie luate de FMI, față de 13% media în plan european, și doar 4% din români așteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni consideră că acesta este cadrul adecvat pentru a decide în acest sens.

Un procent de 8% din cetățenii europeni consideră că aceste măsuri trebuie luate în SUA, în timp ce 6% din români au și ei aceleași așteptări de la administrația americană.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eșantionul din restul țărilor UE fiind de 26.605 persoane.