Europarlamentar: MCV trebuie să continue pentru că ne apără de încercările guvernelor PSD – ALDE de a pune mâna pe justiție

Publicat: 31 08. 2017, 17:31
Actualizat: 31 08. 2017, 17:31

„MCV trebuie să continue pentru că ne apără de încercările guvernelor PSD – ALDE de a pune mâna pe justiție! Comisia Europeană a avut aseară o reacție fermă prin care și-a arătat îngrijorarea față de modul în care modificările legislative propuse de Guvernul PSD – ALDE ar putea afecta independența justiție”,a scris europarlamentarul PMP pe Facebook.

În acest context, Siegfried Mureșan a reamintit de îngrijorările exprimate de Comisia Europeană față de proiectul de modificare a legilor din Justiție.

„Cei care au crezut că reprezentanții Comisiei Europene vor fi de acord cu astfel de derapajare ale guvernării în justiție s-au amăgit degeaba. Comisia a reacționat după câteva zile tocmai pentru a face o analiză temeinică a propunerilor ministrului Toader, de aceea știu sigur că poziția exprimată aseară este susținută de toți membrii Comisiei Europene. Concluzia este clară: situația este gravă și trebuie tratată cu seriozitate”, a adăugat Siegfried Mureșan.

În viziunea sa, raportul MCV pentru România trebuie să continue. 

„De altfel, și ultimul raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) din ianuarie spunea foarte clar că orice măsuri care pun în pericol progresele realizate de România în justiție în ultimii ani vor afecta evaluările viitoare ale Comisiei Europene. MCV trebuie să continue și în următorii ani pentru că acest instument al Comisiei Europene apără cetățenii și instituțiile statului de drept de încercările guvernelor PSD – ALDE de a pune mâna pe justiție și de a o folosi pentru interesele de partid”, a conchis Siegfried Mureșan.

Reamintim că Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, declara, miercuri, că legile justiției prezentate pe 23 august de către ministrul Tudorel Toader nu au fost discutate sau sprijinite de către Comisie, reiterând îngrijorarea CE față de o posibilă afectare a independenței justiției, potrivit Mediafax.