EXCLUSIV | Guvernul are în analiză comasări și desființări de institute. Scopul este reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal

Publicat: 01 08. 2023, 19:57
Actualizat: 01 08. 2023, 19:59

În încercarea de a acoperi deficitul bugetar, coaliția se uită la eficientizarea aparatului central de stat. Surse politice au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că în ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare vor fi introduse și prevederi referitoare la comasarea mai multor institute din subordinea ministerelor. 

Sunt avute în vedere institute de cercetare și dezvoltare existente la Ministerul Dezvoltării, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și la Academia Română. De asemenea, intră în discuție și structurile autonome din subordinea Secretariatului General al Guvernului. În aceste cazuri, comasarea va fi de 20%.

Măsura va avea ca efect reducerea posturilor ocupate cu 15%.

Se intenționează ca această reorganizare să aibă ca rezultat scăderea cu 15% a cheltuielilor de personal.

Sursele politice precizează că sunt luate în calcul pentru comasare sau absorbție regiile autonome și departamentele de stat a căror funcționare independentă nu se justifică. Decizia se va lua printr-un memorandum adoptat de Guvern, după o analiză prealabilă.

Și în acest caz rezultatul trebuie să fie reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal.

În ceea ce privește desființarea, sunt avute în vedere acele institute de cercetare care „nu mai au relevanță în actualul context socio-economic”, confirmă surse politice.

Aici amintim Institutul Levantului,  înființat în anul 2017. Conform cifrelor oficiale, instituția condusă de fostul președinte, Emil Constantinescu, are un buget de 3 milioane de lei anual.

Un alt institut pe lista desființării este Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Turism – INCDT Bucureşti care are ca obiect principal de activitate efectuarea de cercetări cu privire la dezvoltarea şi promovarea turismului românesc.

 

CITEȘTE ȘI:

Guvernul vrea să taie din cheltuielile publice prin măsuri la nivelul Ministerului Finanțelor. Unde urmează controale – SURSE

Alina Gorghiu: „Darius Vâlcov a făcut recurs la decizia Curții de Apel Napoli de predare a acestuia către autoritățile române”

 

Foto: captură Facebook