EXCLUSIV VIDEO | Ce nu s-a văzut din Parlament în timp ce Roberta Metsola transmitea mesajul de susținere a aderării României la Schengen și apelul ”Nu renunțați la Europa, nu renunțați la noi!” 

Publicat: 20 12. 2022, 14:35

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a venit în România să transmit mesajul că decizia de a lăsa o țară pregătită de mai bine de un deceniu să adere la Schengen în afara spațiului de liberă circulație a fost greșită și că situația se va schimba în 2023. De la tribunal Parlamentului României, Roberta Metsola a spus că a ales să vină alături de români într-un moment profund simbolic, în zilele care marchează 33 de ani de la Revoluție, ca să transmit un singur apel: ”Nu renunţaţi la Europa, nu renunţaţi la noi!”.

Roberta Metsola le-a transmis românilor că aderarea la Schengen a României nu este un cadou, ci este un drept al fiecărui stat din Uniunea Europeană.

”Merităm toți aceeași șansă. Pentru asta au fost revoluțiile în Europa. Aici, în România, într-o zi de decembrie, o generație s-a ridicat strigând: «Noi suntem poporul!». România a trecut printr-o revoluție pentru a-și lua locul cuvenit la masa europeană. Trebuie să le dovedim cetățenilor noștri că UE este răspunsul cel mai bun, că funcționează”, a fost mesajul transmis de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată de luni într-o vizită de două zile în România.

Ședința comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care Roberta Metsola a susținut discursul a început mai târziu decât ora anunțată. Întâmpinată de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de mai mulți oficiali, Roberta Metsola a ajuns la tribuna Parlamentului, unde, înainte de a-și susține discursul, a dat mâna și s-a îmbrățișat cu câțiva parlamentari și europarlamentari, printre care și Dacian Cioloș.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, îl îmbrățișează pe europarlamentarul Dacian Cioloș

În timp ce Roberta Metsola transmitea mesajul ferm de susținere a aderării României la Schengen, din 2023, în sală, mulți parlamentari și-au scos telefoanele pentru a face fotografii cu președinta Parlamentului European. Unii și-au făcut chiar selfie-uri, pentru a-și marca prezența în sala Parlamentului în timp ce la tribună era Roberta Metsola, deși fotografiile erau făcute de la o distanță de zeci de metri.

Parlamentarii îi fac poze președintelui Parlamentului European

Dacă unii dintre parlamentari au fost interesați să prindă momentul în imagini, alții nu au fost interesați nici de fotografii și nici de mesajul președintelui Parlamentului European, preferând să stea mai mult pe telefon, în timp ce Roberta Metsola transmitea mesajul de susținere a aderării României la Schengen.

După ce ședința plenului reunit al Parlamentului s-a încheiat, a urmat o nouă sesiune de fotografii. Zeci de parlamentari s-au grăbit să se fotografieze cu președintele Parlamentului European în ultimele minute ale prezenței acesteia la Palatul Parlamentului.