Fostul premier își prezintă programul de guvernare și îl critică pe Antonescu: Este o greșeală că nu a venit cu un plan economic pentru România

Publicat: 29 11. 2012, 14:32
Actualizat: 29 07. 2014, 18:53

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că a așteptat de la președintele PNL prezentarea unui plan economic pentru România, având în vedere că actuala campanie se încheie în mai puțin de două săptămâni, precizând că electoratul liberal așteaptă soluții de guvernare din partea PNL.

ULTIMA ORĂ:  Tăriceanu îl atacă și pe Voiculescu

Declarație radicală a lui Crin Antonescu la adresa lui Tăriceanu

Tăriceanu a afirmat la o dezbatere organizată de Societatea Academică Română și Fundația Friedrich Ebert că prezentarea unui plan economic liberal pentru România a fost deficitară, apreciind că a fost o greșeală faptul că președintele PNL nu a prezentat un plan economic.

Fostul premier și-a exprimat dezamăgirea că această propunere nu a venit din partea președintelui PNL. În schimb, Tăriceanu a prezentat o viziune proprie de „măsuri esențiale” pe care va trebui să le ia următorul Guvern, pe care l-a denumit „un plan de resuscitare a economiei” în cinci puncte.

„Aceste propuneri trebuie să genereze o dezbatere a priorităților. Sunt măsuri care vor avea efecte pe termen scurt, este nevoie de un pachet de măsuri care să provoace un șoc în economie, care să provoace economie și care să ducă în final la stoparea declinului economiei”, a argumentat Tăriceanu.

Între măsurile enumerate de acesta se numără „toleranța zero pentru evaziunea fiscală”, respectiv „o adevărată declarație de război împotriva corupției și evaziunii fiscale” care să genereze majorarea pedepselor minime.

De asemenea, Tăriceanu a vorbit de un plan de reindustrializare a României, care „trebuie să fie competitivă la nivel european și internațional”, prin încurajarea apariției unor „poli industriali în sectoarele de producție”, iar pentru acest lucru statul să aloce anual 0,5% din PIB.

„Necesitatea introducerii disciplinei fiscale. România are o mare problemă legată de lipsa de disciplină a cheltuielilor la nivel central și la nivel local, la nivel local este o tragedie”, a spus Tăriceanu menționând faptul că autoritățile locale au un grad mare de autonomie. El a explicat că această măsură va determina chiar o ușuriță mai mare pentru România de a se finanța de pe piețele externe.

„Datoria publică să nu depășească 40% din PIB, eventual la limită chiar printr-o normă constituțională”, a mai susținut fostul premier.

În plus, el a pledat pentru reducerea taxelor și impozitelor care au impact direct asupra consumului, a creării locurilor de muncă și a investițiilor. Tăriceanu a susținut revenirea TVA la 19% și a subliniat că nu este adeptul TVA diferențiat promovat de USL, însă susține „zero la sută impozit pe profitul reinvestit”.

Fostul premier a mai precizat că pledează pentru majorarea redevențelor, care se situează în România la un nivel mult mai mic decât în celelalte state UE.

El a mai precizat că este necesar un „contract social cu românii care să însemne zero la sută tăieri de salarii și pensii în următoarea perioadă”. „Un angajament ferm din partea USL că viitoare guvernare nu va opera niciun fel de tăieri de pensii sau salarii, iar corecțiile vor fi numai în plus”, a explicat Tăriceanu.

De asemenea, liderul deputaților PNL a susținut că trebuie alocat câte un procent din PIB în plus pentru sănătate și educație, iar fondurile alocate cercetării și inovației să revină la 1%.

Ce spune despre cota unică

Introducerea impozitării regresive, care să păstreze cota de 16% ca nivel maxim de taxare, a fost o soluție de compromis propusă de fostul premier Adrian Năstase, dar care nu va fi implementată imediat după alegeri, ci atunci când economia o va permite, spune fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Aceasta a fost o temă majoră de diferență de abordare între PNL și colegii din PSD. În momentul în care s-a făcut pregătirea programului economic a fost o discuție finală în care fiecare pleda propria versiune. A fost o propunere înțeleaptă din partea PSD, dacă nu mă înșel chiar din partea fostului premier Adrian Năstase, care a zis să lăsăm impozitele așa și să introducem o cotă regresivă (…) Hai să încercăm să impozităm mai puțin pe cei cu venituri mai mici”, a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind pozițiile partidelor față de măsurile de creștere economică organizată de Societatea Academică din România.

Tăriceanu a adăugat că atât din punctul său de vedere, cât și din partea colegilor din coaliție, cota regresivă rămâne un deziderat care va fi pus în practică atunci când economia va fi capabilă să genereze resursele necesare să susțină această măsură.

„În momentul de față, această introducere a cotei regresive nu se pune în aplicare pentru perioada următoare de după alegeri. Vom discuta și vom vedea avantajele și dezavantajele și mulțumesc domnului Câțu (Florin Câțu, analist economic – n.r.) că ne-a spus aici dezavantajele evidente care ar putea apărea”, a adăugat Tăriceanu.

Citește și Ruptura Tăriceanu