• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Crin Antonescu face planul pentru a treia suspendare a lui Traian Băsescu

Crin Antonescu face planul pentru a treia suspendare a lui Traian Băsescu
Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva minute.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că dacă șeful statului nu-l va nominaliza ca premier pe Victor Ponta dacă USL ia peste 50% din mandate, va fi declanșată suspendarea șefului statului, legislația privind cvorumul la referendum va fi schimbată, iar noul Guvern va fi instalat.

Antonescu a afirmat, într-o emisiune la Antena 3, că în situația în care președintele Traian Băsescu va face altă nominalizare pentru funcția de premier în afară de Victor Ponta, chiar dacă USL are majoritatea mandatelor din Parlament, se va declanșa suspendarea din funcție.

„În acel moment se declanșează acțiunea de suspendare, în acel moment legislația absurdă privitoare la cvorum și unică în Europa se modifică în regim de urgență, dnul președinte este suspendat, Guvernul este învestit și avem și referendumul de demitere la care cunoașteți bine care e poziția noastră”, a explicat Antonescu.

În ceea ce privește momentul nominalizării premierului pentru noul Guvern, președintele PNL a afirmat că dacă USL are majoritatea parlamentarilor, șeful statului trebuie să accepte propunerea USL, respectiv pe Victor Ponta.

„Există o singură soluție, nu o dorește nimeni în acest moment, dar nu există alta. Dacă domnul Traian Băsescu procedează așa cum a sugerat – destul de temeinic – în aceste ultime două interviuri, ceea ce nu sunt convins că o va face, dar dacă procedează așa (de a refuza nominalizarea lui Victor Ponta, n.r.) nu avem decât o singură soluție, și anume suspendarea. Și ea se va întâmpla, asta o pot spune tuturor, asta o pot garanta și nu este dubiu în legătură cu acest lucru”, a explicat Antonescu.

El a precizat că un eventual demers de suspendare din funcția a șefului statului se va baza „pe acțiuni anticonstituționale” care încalcă litera și spiritul legii fundamentale.

„Nouă ne convine din punct de vedere electoral orice apariție de genul acesta a lui Traian Băsescu și de aceea suntem complicii dumneavoastră la a mai discuta ce spune Traian Băsescu, pentru că ne convine. O spun cinstit. Chiar dacă avem un scor considerabil, nu strică în plus (…) Domnnul Băsescu vorbește de parcă ar fi cel puțin Hosni Mubarak înainte de primăvara arabă și vorbește ca un faraon către poporul său și zice «Aveți grijă că asta vreau eu, că asta nu vreau eu». Nu ne interesează ce vrea domnul Băsescu”, a afirmat Antonescu.

El a susținut că șeful statului este în campanie electorală, iar apartenența României la UE și parteneriatul cu SUA sunt lucruri „pe care nu le-a făcut Traian Băsescu”.

„Pretenția că Băsescu este paznicul cu parteneriatului cu SUA și a apartenenței la Uniunea Europeană este o mare minciună și mare mizerie. Nimeni din USL nu pune la îndoială aceste lucruri, ba dimpotrivă, vrem un parteneriat cu SUA care să se accentueze”, a mai afirmat liderul PNL.

Declarațiile lui Antonescu vin la o zi după ce președintele Traian Băsescu a dat șanse minime unei a doua desemnări a lui Victor Ponta premier, lansându-se totodată într-un atac dur la adresa șefului guvernului.

Inchide