Fostul președinte Emil Constantinescu, mesaj emoționant după moartea liberalului Radu Câmpeanu

Publicat: 19 10. 2016, 23:43
Actualizat: 20 10. 2016, 08:20

„Curajul său de a veni din liniștea Parisului în România mineriadelor, înțelepciunea politică de a reînființa un mare partid istoric și prestația plină de eleganță din campania electorală prezidențială nu pot fi uitate. Chiar dacă ulterior a luat și decizii politice discutabile, acestea nu pot umbri rolul major pe care Radu Câmpeanu l-a jucat în construirea unei opoziții democratice reale. Și nici comportarea sa demnă și curajoasă din timpul detenției în temnițele comuniste, unde nu și-a trădat idealurile liberale pe care le-a apărat apoi cu consecvență și în cadrul exilului românesc anticomunist”, spune Emil Constatinescu, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri seara MEDIAFAX.

Fostul președinte evocă imaginea lui Câmpeanu, la 20 de ani de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est: „Păstrez în amintire imaginea lui Radu Câmpeanu din sala Senatului Parlamentului României, în decembrie 2009, când la București s-au aniversat douăzeci de ani de la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Erau prezenți personal sau prin mesaje filmate toți liderii care schimbaseră istoria Europei – Havel, Walesa, Goncz, Jelev și ceilalți primii președinți democrați. Locul lui Radu Câmpeanu era acolo și așa va rămâne pe drept în istorie, chiar dacă el nu a avut șansa să câștige alegerile prezidențiale din 1990, precum ceilalți”.

Radu Câmpeanu, primul președintele al PNL după reînființarea acestuia în 1990, a încetat din viață la vârsta de 94 de ani.

A fost președinte al tineretului universitar în timpul celui de-al doilea război mondial, deținut politic, a emigrat în Franța și s-a întors în țară după prăbușirea comunismului, reînființând PNL și candidând la președinție, în 1990, în competiție cu Ion Iliescu (FSN) și cu Ion Rațiu (PNȚCD).