Geoană: Autoritățile ruse să își folosească influența directă pentru eliberarea observatorilor OSCE

Publicat: 26 04. 2014, 20:02
Actualizat: 04 02. 2019, 10:34

„În calitatate de fost președinte în exercițiu al OSCE, condamn cu toată hotărârea reținerea de către insurgenții pro-ruși din Sloviansk a unui număr de observatori OSCE. Privarea de libertate a unor observatori internaționali în spațiul european reprezintă un gest de o gravitate fără precedent”, afirmă Geoană într-un comunicat remis MEDIAFAX.

El precizează că OSCE este o organizație din care Federația Rusă face parte și care asigură cu profesionalism și imparțialitate astfel de misiuni în diverse zone de conflict, inclusiv în alte părți ale spațiului ex-sovietic.

„Desfășurarea observatorilor miltari OSCE în estul Ucrainei s-a făcut cu acceptul Federației Ruse. Fac un apel către autoritățile ruse să condamne această acțiune și să folosească influența directă asupra insurgenților pentru eliberarea neîntârziată a observatorilor OSCE. Acuzațiile aduse acestora cum că ar fi vorba de „spioni NATO” este rizibilă, ea mascând o răpire cinică cu scopuri pur politice și propagandistice”, afirmă Geoană.

Guvernul german a anunțat vineri seară că 13 membri ai unei misiuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au fost capturați și erau reținuți de către separatiști proruși în estul Ucrainei. Separatiștii i-au acuzat pe observatori că sunt „spioni NATO” și au afirmat că-i vor elibera numai în schimbul unor „prizonieri” din rândul insurgenților proruși. Primii observatori au sosit marți în estul și sudul Ucrainei, sperând să favorizeze o revenire la calm în aceste regiuni rusofone afectate de tensiuni separatiste.