Geoană merge în Groenlanda să discute despre reducerea calotei glaciare. Câți bani dă Senatul pentru deplasare

Publicat: 28 05. 2013, 14:17
Actualizat: 03 07. 2013, 20:41

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, ca senatorul Mircea Geoană să efectueze, în luna septembrie, în calitate de membru al Comisiei Politice a AP NATO, o vizită în Danemarca și Groenlanda.

Vizita se va desfășura în perioada 9-13 septembrie.

Temele de discuție vor viza consecințele reducerii calotei glaciare: noi căi navigabile și zăcăminte naturale accesibile, schimbări climaterice; repercursiuni pentru Arctica în materie de securitate, importanța geostrategică a Nordului Îndepărtat, provocări în materie de securitate, evoluții în Nordul Îndepărtat: repercursiuni pentru NATO și comunitatea internațională.

Vizita va cuprinde întâlniri cu oficiali guvernamentali danezi la Ministerul de Extrne și la Comandamentul Forțelor Armate din Copenhaga, cât și o deplasare în Groenlanda, la Stația Nord, vizitarea bazei aeriene Thule, și Nuuk, vizitarea Comandamentului Arcitc.

Deplasarea către și din Groenlanda și pe teritoriul acesteia se vor face cu un avion special, pus la dispoziție de autoriățile daneze.

Cheltuielile deplasării lui Geoană vor fi suportate din bugetul Senatului, după cum urmează: transport internațional București-Copenhaga și Copenhaga-București; transport special (avion, autocar, vapor) cu ocazia deplasării în/din Groenlanda și pe teritoriul acesteia, pentru care fiecare participant trebuie să achite 2.500 USD; cazare la Copenhaga, cazare în Groenlanda, diurnă categoria a II-a, 100%, asigurare medicală și avans cu justificare ulterioară.