Ghișe: Legea privind eutanasierea câinilor nu respectă principiul bicameralismului

Publicat: 16 09. 2013, 16:15
Actualizat: 31 07. 2014, 14:34

Senatorul PNL Ioan Ghișe, unul dintre parlamentarii care au atacat la CC legea privind eutanasierea câinilor comunitari nerevendicați, a declarat, luni, că actul nu respectă principiul bicameralismului și riscă să fie atacat în justiție după ce produce efecte, transmite corespondentul Mediafax.

„Este o chestiune de principiu legată de faptul că, prin decizia numărul 1 din ianuarie 2012, Curtea Costituțională s-a pronunțat că e neconstituțional ca într-una dintre Camerele Parlamentului să se dea o soluție diametral opusă față de soluția dată de cealaltă Cameră. E nevoie de un control de constituționalitate. Facem distincție între soluția administrativă și constituționalitatea textului de lege. Trebuie să suporte un control de constituționalitate, altfel riscă să fie atacată în justiție, după ce s-au produs niște efecte mai mult sau mai puțin fericite”, a spus Ghișe.

Cu privire la criticile de neconstituționalitate, autorii obiecției apreciază că dispozițiile legale criticate încalcă Constituția, deoarce a fost încălcat principiul bicameralismului.

„Mai există un aspect, cel legat de demnitatea umană, dar acesta este mai subiectiv și mai interpretabil. Principala problemă este legată de consecvența constituționalității unei soluții date de Curtea Costituțională prin decizia numărul 1 din ianuarie 2012”, a spus Ghișe.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice cu excepția UDMR au atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari care nu sunt revendicați sau adoptați.

Printre semnatarii documentului prin care este invocată neconstituționalitatea propunerii legislative pentru modificarea Ordonanței de urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor și a altor animale se numără parlamerntarii Călin Popescu Tăriceanu, Haralambie Vochițoiu, Dumitru Pelican și Cristiana Anghel și Ioan Ghișe.

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptați sau revendicați în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi a trecut, săptămâna trecută, de votul final al Camerei Deputaților, forul decizional în privința acestui proiect.