Guvernul deblochează 2.000 de posturi în sănătate și asistență socială / Marcel Ciolacu: Înseamnă servicii mai bune pentru pacienți

Publicat: 22 02. 2024, 17:43
Actualizat: 22 02. 2024, 17:54

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că a decis să deblocheze peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială.

Acestea sunt soluțiile Guvernului pentru „a reduce deficitul de personal medical din spitalele din subordinea autorităților locale”, conform premierului.

Decizia vine în urma discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor din sănătate și cei ai ministerului de resort.

Continuăm să venim cu soluții pentru a reduce deficitul de personal medical din spitalele din subordinea autorităților locale. În urma discuțiilor cu sindicatele și Ministerul Sănătății, am decis să deblocăm peste două mii de posturi în domeniul sanitar și asistență socială.

Ciolacu a transmis că Executivul își propune să atragă aproape 10 mii de cadre medicale în sistem, anul acesta.

Astfel, după decizia pe care am luat-o în ianuarie când am deblocat alte 7.600 de posturi, putem spune că pentru anul acesta ne propunem să atragem aproape 10 mii de noi medici, asistente, infirmiere și personal sanitar în spitalele publice.

Iar acest lucru înseamnă „servicii mai bune pentru pacienți, dar și o presiune mai mică pentru personalul medical actual din spitale”, a mai spus Ciolacu.

Actul normativ aflat pe masa Guvernului propune spre aprobare:

706 posturi de medici, 100% din numărul de posturi solicitat;

45 de posturi privind alt personal de specialitate medicosanitar cu studii superioare (asistent social, farmacist, biolog, biochimist, fizician, kinetoterapeut, psiholog, inginer, tehnician de radiologie şi imagistică etc.), respectiv 30% din posturile solicitate, 88;

alte 5 posturi pentru personal de cercetare, adică 30% din numărul total solicitat de posturi, 7;

746 de posturi de asistent medical, 50% din totalul solicitat, 1.448.