Guvernul înființează o agenție care monitorizează întreprinderile publice. Noua instituție numește membrii în CA și poate da sancțiuni

Publicat: 27 07. 2023, 10:36
Actualizat: 27 07. 2023, 12:21

Guvernul României înființează o instituție care va monitoriza performanțele întreprinderilor publice. Actul normativ este adoptat de Executiv, joi. Noua agenție va selecta și aproba membrii în consiliile de administrație ale companiilor de stat și va aplica sancțiuni, pentru întreprinderile care nu respectă indicatorii de performanță.

Conform notei de fundamentare instituția nou înființată are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.

Mai mult decât atât,  Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) are responsabilitatea de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, monitorizează, evaluează, controlează și publică raportarea periodică a indicatorilor de performanță și aplică sancțiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanță.

În următorii cinci ani, AMEPIP va avea nevoie de un buget total de peste 18 milioane de lei, dintre care, cheltuieli de personal de 13 milioane lei.

88 de funcționari publici vor fi încadrați la AMEPIP, fără demnitarii și numărul de posturi aferent acestora, iar salariul va fi la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare
de la prevederile Legii nr. 153/2017

Înființarea agenției are la bază îndeplinirea a două jaloane din PNRR.