GUVERNUL PONTA 3 intră în prelungiri. Cele „două opțiuni” pe care Băsescu le-a discutat cu premierul la Cotroceni

Publicat: 05 03. 2014, 15:29
Actualizat: 06 07. 2016, 01:20

Guvernul Ponta 3 a obținut votul a 346 de parlamentari, respectiv 60% dintre aceștia, în vreme ce împotriva sa au votat 191 de aleși.

După votul din Parlament, premierul Victor Ponta a plecat la Cotroceni, pentru o discuție cu președintele Traian Băsescu, care în cursul zilei îi ceruse să își asume răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare. Șeful statului a averizat că fără acest lucru, instalarea noii echipe la Palatul Victoria va fi amânată de o sesizare la Curtea Constituțională a hotărârii Parlamentului. După aproape o oră de discuții nu s-a convenit asupra unei soluții, cei doi anunțând că vor continua consultările și mâine.

Într-o declarație de la Cotroceni, Traian Băsescu a susținut că va respecta deciziile CCR și îi va numi pe noii miniștri „când vor fi îndeplinite condițiile” de legitimitate ale noului cabinet, iar acestea constau într-un program de guvernare care să includă înțelegerea pe care Ponta a încheiat-o cu UDMR. „Sunt două opțiuni”, a spus șeful statului, prima constând într-o decizie a Curții Constituționale pe care au depus-o PDL și PMP, iar a doua în asumarea răspunderii guvernului pe documentul care să cuprindă înțelegerea referitoare la UMF Târgu Mureș și „obligația cu privire la steagul secuiesc”.

„Cea mai rapidă soluție mi se pare aceea a adoptării mâine în Guvern a noului program de Guvernare cu care să-și asume răspunderea în Parlament și eu vă asigur că în momentul în care ar fi asumat nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniștri”, a promis șeful statului, argumentând că nu vrea să lase „un precedent care să nu reflecte în integralitatea procedurile constituționale când e vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni”.

De altfel, toate problemele remarcate de președintele Traian Băsescu se regăsesc în sesizarea depusă marți seară la Curtea Constituțională de către PDL și PMP.

CITEȘTE SESIZAREA DEPUSĂ LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ

Antonescu către Ponta: Dacă nu mai sunteți premier, nu mai sunteți nimic

Chiar fără emoții pentru vot, ședința de învestitură a Guvernului Ponta 3 a fost marcată de demisia lui Crin Antonescu de la conducerea Senatului.

La o zi după ce a anunțat că va pleca dacă foștii parteneri din USL i-o vor cere, Crin Antonescu și-a făcut ieșirea, teatral, la finalul unui schimb de replici cu Victor Ponta. După un discurs de 20 de minute la tribuna Parlamentului, Antonescu a revenit la finalul ședinței la microfon și i-a propus lui Ponta să demisioneze amândoi.

„Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeți în prezența mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveți curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcțiile pe care le-am obținut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveți consilierii, presa. Eu demisionez frumos din președinția Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcția de premier, pe care v-a dat-o USL. Nu aveți curaj, dacă nu mai sunteți premier, nu mai sunteți nimic „, a spus liderul PNL.

Iritat, Victor Ponta a replicat că, atâta vreme cât are susținerea Parlamentului, va guverna, amintindu-i lui Crin Antonescu că a mai spus că demisionează, dar nu a făcut-o. „Vreau să fie foarte clar: Uniunea Social-Liberală încă există sub diverse forme: cea mai vizibilă astăzi este aceea a celor doi președinți, domnul președinte Antonescu și domnul președinte Zgonea, care sunt aleși de către majoritatea USL și nu poți să spui că nu mai există USL, dar să stai în poziția USL-ului”, a spus Ponta.

Liderul PNL s-a ridicat de la tribună, unde potrivit lui Ponta, se afla la putere alături de PSD, moment în care sala a început să scandeze „Demisia! Demisia!”. Antonescu a luat cuvântul și a anunțat că renunță la funcția de președinte al Senatului.

„S-a sinucis așa cum i-a cerut Mircea Badea”, a replicat Ponta. „Un gest onorabil, nu mă așteptam”, a reacționat și liderul PC, Daniel Constantin.

Potrivit unor surse parlamentare, în urmă cu câteva zile, într-o ședință restrânsă a PSD la care a participat și Daniel Constantin s-a decis ca funcția de președinte al Senatului să revină PSD, urmând ca PC să primească niște compensații.

 

COMPONENȚA NOULUI GUVERN PONTA 3

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice: Liviu Dragnea

 

 

 

 

 

 

 

Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne: Gabriel Oprea

 

 

 

 

 

 

 

 

Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Daniel Constantin

Viceprim-ministru, Ministrul Culturii: Kelemen Hunor

Ministrul Finanțelor Publice: Ioana Petrescu

Ministrul Afacerilor Externe: Titus Corlățean

Ministrul Apărării Naționale: Mircea Dușa

Ministrul Justiției: Robert Cazanciuc

Ministrul Educației Naționale: Remus Pricopie

Ministrul Fondurilor Europene: Eugen Teodorovici

Ministrul Sănătății: Nicolae Bănicioiu

Ministrul Economiei: Constantin Niță

Ministrul Transporturilor: Dan Șova

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: Rovana Plumb

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice: Korodi Attila

Ministrul pentru Societatea Informațională: Răzvan Cotovelea

Ministrul Tineretului și Sportului: Gabriela Szabo

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul: Eugen Nicolicea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Bogdan Stanoevici

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură: Doina Pană

Ministrul delegat pentru Buget: Liviu Voinea

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism: Florin Jianu

Ministrul delegat pentru Energie: Răzvan Nicolescu

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică: Mihnea Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social: Aurelia Cristea

 

Gândul a transmis LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor :

 UPDATE 18:15 Votul pentru învestitura noului guvern s-a încheiat. Guvernul Ponta 3 a trecut de votul Parlamentului cu 346 de voturi „pentru”, în vreme ce împotriva noului cabinet au votat 191 de senatori și deputați.

UPDATE 17:30 Votul de învestitură a noului Guvern a început.

UPDATE 17:11 CRIN ANTONESCU A DEMISIONAT DIN FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL SENATULUI

UPDATE 17:08 Sala îi cere demisia lui Crin Antonescu.

UPDATE 17:06 Crin Antonescu către Ponta: „Aveți curajul să demisionați din toate funcțiile pe care le-am obținut cu USL? Nu aveți curaj, dacă nu mai sunteți premier, nu mai sunteți nimic?”

UPDATE 16:50 Victor Ponta: Certați-vă care e liderul opoziției. E în regulă

UPDATE 16:43 Mesajul lui Antonescu către Blaga și Udrea: Hai să admitem că noi am dat o lovitură de stat, vreți să trăiți toată viața din lovitura de stat.

UPDATE 16:41 Valeriu Zgonea i-a tăiat microfronul Elenei Udrea care a depășit timpul alocat.

UPDATE 16:39 Elena Udrea: Parlamentul e în situația de a fi coadă de topor pentru Victor Ponta.

UPDATE 16:33 Mihai Răzvan Ungureanu:Sunt uimit că Antonescu spune că se află în opoziție. După ce a luptat pentru stabilitate în ultimele săptămâni, cu ghilimele, acum zice că face opoziție. Ponta vine cu un guvern de ghiocei.

UPDATE 16:23 Puiu Hașotti: Domnule Blaga, când ați dat afară PSD afară de la guvernare în 2009, nu i-ați dat afară ca să puneți mâna pe putere.

UPDATE 16:22

UPDATE 16:16 Varujan Pambuccian a anunțat că minoritățile susțin noul guvern

UPDATE 16:15 Marko Bela a anunțat că noul guvern este în interesul tuturor românilot.

UPDATE 15:54 Vasile Blaga: Astăzi, culmea ironiei, e a doua marțe neagră. USL s-a rupt din cauza bătăilor pentru scaune, bani și putere. Aici nu există un partid bun și un partid rău, ambele partide sunt vinovate de proasta guvernare. Suntem în fața unei noi minciuni: PNL fuge de răspunderea guvernării. Este PNL în opoziție? Nu. Un partid care are prefecți, mii de oameni în deconcentrate e la putere. PDL va depune sesizare la CCR.

UPDATE 15:53 Crin Antonescu: Vă mulțumesc pentru colaborare, n-aș putea spune că putem face afaceri cu dvs.

UPDATE 15:50 Crin Antonescu: Frumosul secret al noii majorități este legea amnistiei.

UPDATE 15:47 Crin Antonescu: Știm toți că acesta e un guvern PSD cu ajutorul tradițional al UDMR, restul sunt litere, fantome, depozite de traseiști. PSD își asumă guvernarea României. PSD e cel mai mare partid în termeni parlamentar, dar tendințele acestui partid de a vedea România de după Băsescu înspre 2004 și 2000 sunt îngrijorătoare.

UPDATE 15:40 Crin Antonescu: USL s-a rupt pentru că Victor Ponta și PSD nu au acceătat să respecte regulile alianței, preferând să vină cu o formulă complicată de legitimitate și legalitate în fața Constituției. Constatăm că PSD și primul ministru refuză intrarea lui Klaus Iohannis în guvern, și preferă să facă un guvern în care să avem vicepremier și miniștri din cabinetul Emil Boc. Dacă am fi malițioși am spune că e vorba de Guvernul Ponta 3 sau Boc 7 sau Ponta-Boc.

UPDATE 15:35 Crin Antonescu: E un moment destul de special pentru mine. Nu e prima tentativă de învestire a unui guvern. Îl ascultam pe priul ministru, același cu cel din 2012, invocând un program din 2012, spunându-ne aceleași vorbe convingătoare. Înțeleg că sunt oameni care sunt tentați să le creadă. Nu putem astăzi, oricât de frumoase ar fi cuvintele primului ministru, să-l credem. PNL va vota împotrivă: în primul rând că, deși nu se încalcă niciun articol al Constituției, va fi un guvern profund ilegitim din punct de vedere electoral.

UPDATE 15:31 Ponta: Vreau să adresez un ultim mesaj forțelor politice: în 2014 vor fi 2 rânduri de alegeri, îmi doresc ca România să rămână pe direcția bună.

UPDATE 15:29 Ponta: România trebuie să fie o țară puternică, stabilă. Când vorvesc despre continuitate mă refer la păstrarea creșterii economice, la aplicarea și în 2015 a creșterilor de salarii și pensii.

UPDATE 15:27 Ponta: Îmi exprim speranța că președintele va respecta decizia CCR 98/2008. Vreau să fac apel la oamenii politici responsabili. Avem responsabilitatea să arătăm că România este o țară europeană. Să nu ne raliem capcanlor unde extremiștii vor să ne ducă,

UPDATE 15:21 Ponta: programul USL trebuie dus la îndeplinire. Nu se pune problema schimbării de 16%, vom avea în discuțoile din aprilie cu FMI scutirea de impozit a profitului reinvestit și scăderea CAS.

UPDATE 15:20 A început ședința pentru acordarea votului de învestitură.

UPDATE 14.30

UPDATE 14:00 Daniel Constantin a primit avizul de a-și continua mandatul în fruntea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La finalul audierilor a primit 13 voturi „împotrivă”.

 

UPDATE 13:45 Attila Korodi, propus pentru funcția de ministru al Mediului, a declarat marți, la audierea în comisiile parlamentare, că legislația din România nu permite continuarea procedurii de avizare a proiectului Roșia Montană, arătând totodată că nu susține proiectul de modificare a Legii minelor.

 

UPDATE 13:21 : Președintele Băsescu i-a trimis, marți, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi transmite că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componență. CITEȘTE AICI scrisoarea lui Traian Băescu către Victor Ponta

UPDATE 13:07 Nicolae Bănicioiu, propus ministru al Sănătății, a primit, marți, avizul comisiilor parlamentare, fiind validat cu 17 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și trei abțineri. În timpul audierii în comisiile de sănătate reunite, Nicolae Bănicioiu a spus că va continua reformele începute de ceilalți miniștri și că prioritățile mandatului său sunt realizarea unui echilibru financiar, reducerea arieratelor, modernizarea și dezvoltarea unităților sanitare și crearea condiților pentru revenirea în țară a medicilor plecați.

UPDATE 12:59 Comisiile parlamentare economice, de industrii și privatizare au avizat favorabil, marți, candidatura lui Florin Nicolae Jianu pentru postul de ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism, acesta obținând 28 de voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” și 2 abțineri. „O să încerc pe cât posibil ca măsurile și propunerile pentru mediul de afaceri să nu aducă costuri suplimentare țării. În general, politica pe care mă bazez este aceea de modele de bună practică, de modele care își arată eficacitatea fie într-o țară sau în alta, dar și în România”, a spus Jianu.

UPDATE 12:37 Comisiile pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților și Senat au acordat, marți, prin vot, aviz favorabil pentru fosta atletă Gabriela Szabo, propusă ca ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Ponta III. Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 24 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și două abțineri. Audierea a durat o oră și jumătate. Ce i-au reproșat parlamentarii marii campioane

UPDATE 12:34 Noul ministru al Transporturilor, Dan Șova, a fost avizat de comisii cu 41 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”. El a anunțat că începerea lucrărilor la autostrada Comarnic-Brașov va fi amânată până în aprilie.

 

UPDATE 12:30 Kelemen Hunor, propus ca ministru pentru portofoliul Culturii, a primit, marți, avizul favorabil al comisiilor pentru cultură din Camera Deputaților și din Senat, cu 19 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și o abținere. CITEȘTE AICI ce spune Kelemen Hunor despre proiectul ROȘIA MONTANĂ

 

UPDATE 12:08 Rovana Plumb a primit, marți, avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru a ocupa funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și al Persoanelor Vârstnice, fiind validată cu 34 de voturi „pentru” și 16 „împotrivă”. Noul ministru al Muncii a promis în fața parlamentarilor că va încerca să rezolve problema oamenilor săraci. Întrebată ce este un om sărac, Rovana Plumb nu a putut să dea o explicație, încercând să iasă din dificultate spunând : „Nu înțeleg întrebarea”. CITEȘTE AICI EXPLICAȚIILE NOULUI MINISTRU AL MUNCII

UPDATE 12:07 Bogdan Stanoevici, propus ca ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor a Camerei Deputaților și celei pentru românii de pretutindeni din Senat.

 

UPDATE 11:20 Răzvan Nicolescu, propus ministru delegat pentru Energie, a primit, marți, avizul comisiilor parlamentare reunite, fiind validat cu 36 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și 3 abțineri. El a fost audiat de comisiile de servicii și industrie din Senat și Camera Deputaților. Nicolescu a fost director de afaceri publice în compania petrolieră OMV Petrom (SNP) și a reprezentat România în UE pe probleme de energie în perioada 2006 – 2008, în prezent fiind vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei.

UPDATE 11:04 Candidatul pentru funcția de ministru al Economiei, Constantin Niță, a fost avizat favorabil, marți, cu 28 de voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” și 2 abțineri, de comisiile parlamentare de industrii și economice. Voturile împotrivă au aparținut PDL și unor parlamentari PNL. Constantin Niță a răspuns întrebărilor legate de strategia pentru Oltchim, Roșia Montană, minerit și industria de apărare. În privința Roșia Montană, el consideră că problema trebuie abordată politic și toate partidele trebuie să-și expime un punct de vedere.

UPDATE 10:17 Aurelia Cristea, propusă ministru pentru ministru pentru Dialog Social, a fot avizată pozitiv de comisiile de muncă din Parlament. Audierea a avut și momente tensionată, procedura fiind contestată de PNL, care a susținut că Aurelia Cristea trebuia să meargă direct la Cotroceni pentru jurământ. CITEȘTE AICI cine i-a scris fițuicile pentru audieri noului ministru

 

UPDATE 10:16 Gabriel Oprea, propus ministru al Afacerilor Interne și vicepremier, a primit, marți, avizul pentru aceste funcții din partea comisiilor parlamentare reunite, fiind validat cu 20 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și patru abțineri. Oprea a fost audiat de comisiile pentru apărare, ordine public și siguranță națională din Senat și Camera Deputaților. „Nu am dorit să fiu ministru de Interne, dar, așa cum am făcut și în alte locuri în care am fost până acum, o să-mi fac datoria”, a spus Oprea

UPDATE 10:09 Comisiile juridice din Camera deputaților și Senat au acordat, marți dimineață, prin vot, aviz favorabil pentru Eugen Nicolicea, propus ca ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Ponta III. Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 20 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”. Liberalii și democrat-liberalii au votat împotrivă. CITEȘTE AICI ce planuri are noul ministru în cazul LEGII AMNISTIEI