GUVERNUL UNGUREANU A TRECUT. 237 de parlamentari au votat PENTRU, 2 – ÎMPOTRIVĂ

Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 23:08

Guvernul Ungureanu a trecut astăzi de parlament cu 237 de voturi „pentru” și 2 „împotrivă”. La vot au participat doar senatorii și deputații puterii, cărora și s-au alăturat „independenții” Mircea Geoană și Florentin Gust. Noii miniștri vor depune jurământul la Cotroceni în această seară, la ora 18.00, după care se vor reuni în ședință de guvern.

USL a anunțat că va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituțională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere și validare a miniștrilor

Gândul a transmis LIVE VIDEO și LIVE TEXT ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României. Iată principalele evenimente:

UPDATE 16.33 „Este nevoie de unitatea tuturor celor care nu sunt în solda lui Băsescu. PNL ese hotărât să își facă datoria. Avem încrederea că partenerii din USL gândesc la fel. Apelul meu către partenerii noștri în care avem încredere este de a nu uita cu cine ne batem: ne batem împotriva regimului Băsescu„, a declarat Antonescu.

UPDATE 16.16 Crin Antonescu a declarat că guvernul Ungureanu este „ilegitim” și singura soluție sunt anticipatele.

UPDATE 16.11Crin Antonescu a declarat, la finalul ședinței de urgență a PNL, că este nevoie de „unitate în USL”.

UPDATE 16.00 USL va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituțională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere și validare a miniștrilor.

UPDATE 15.05 Noul Guvern va fi învestit la ora 18, la Cotroceni, de către președintele Traian Băsescu. Atunci, premierul și miniștrii vor depune jurămintele.

UPDATE 14.28 Decizia Parlamentului a fost trimisă Președintelui României, care va învesti noul Guvern. ȘEDINȚA A FOST ÎNCHISĂ.

UPDATE 14.24 GUVERNUL UNGUREANU A TRECUT OFICIAL, CU 237 DE VOTURI PENTRU ȘI 2 ÎMPOTRIVA.

UPDATE 14.19 GUVERNUL UNGUREANU A TRECUT. Potrivit unor surse, 237 de parlamentari au votat PENTRU, 2 – ÎMPOTRIVĂ.

UPDATE 14.16 Deputatul PNL Radu Stroe a declarat că „a fost ceva în neregulă” cu discursul lui Ponta.

UPDATE 14.13 Membrii Birourilor Permanente ale celor două camere se vor întruni pentru a verifica numărul voturilor.

UPDATE 14.04 Parlamentarii Puterii sunt supravegheați de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, în momentul când votează. Ei îi arată cum votează, după care dau mâna cu el, transmite corespondentul gândul din Parlament.

UPDATE 14.02 Liderii PNL vor face „o precizare” față de discursul liderului PSD Victor Ponta din plenul Parlamentului, însă nu vor lua „decizii dramatice” cu privire la USL, au declarat, pentru Mediafax, surse din formațiunea liberală.

UPDATE 13.55 Noul Guvern nu va fi un adept al măsurilor care „bruschează” Parlamentul, dar pentru a fi evitate angajări de răspundere este necesar ca opoziția să participe la lucrările Legislativului, consideră premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu.

UPDATE 13.54 Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a propus adoptarea în Parlament a unei „decizii unanime” privind aderarea la Schengen cu referire la susținerea reformei justiției și combaterea corupției, pentru a răspunde astfel unei propuneri a Legislativului olandez.

UPDATE 13.51 Senatorii au terminat de votat. Chestorii Bănicioiu și Albu preiau sacii cu bile. Votează deputații.

UPDATE 13.47 Liderul PSD Victor Ponta a declarat, joi, întrebat dacă discursul său din Parlament este opțiunea USL, că el își scrie singur discursurile și nu trebuie să le aprobe nimeni.

UPDATE 13.46 VOTUL ESTE ÎN DESFĂȘURARE, VOTEAZĂ SENATORII, APOI DEPUTAȚII.

UPDATE 13.45 Președintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, joi, la ședința Parlamentului de învestire a noului Guvern, că Mihai Răzvan Ungureanu nu mai este independent întrucât conduce un guvern politic și că speră ca acesta să poată „conduce” și PDL.

UPDATE 13.44 Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că s-a salutat în sala de plen cu premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu și că va reveni pentru a asculta răspunsul acestuia la problemele pe care le-a ridicat în discurusl său.

UPDATE 13.43 Președintele UNPR, Cristian Diaconescu, l-a îndemnat, joi, în discursul său din ședința plenului, pe premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, să păstreze „rezerva” față de „declarațiile de afecțiune superficială” ale liderului PSD, Victor Ponta.

UPDATE 13.41 ÎN CURÂND, ÎNCEPE VOTUL DIN PARLAMENT.

UPDATE 13.39 A revenit la tribună premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu: „Sper ca oamenii politici să fie la fel de mulțumiți de activitatea mea ca premier ca populația României”.

UPDATE 13.34 Crin Antonescu a convocat ședința de urgență la PNL, la ora 14.30, fiind deranjat de faptul că Victor Ponta a venit în Parlament.

UPDATE 13.31 Oajdea: „Domnule prim-ministru, vă știu un om corect. Efectele crizei economice nu trebuie decontate doar de oamenii simpli, ci și de clientela politică”.

UPDATE 13.30 Oajdea a comparat Opoziția cu un „șomer leneș, care, când primește loc de muncă, nu vrea să muncească”.

UPDATE 13.29 Vorbește independentul Daniel Oajdea: „Nu o să fiu prea concis, că dup-aia o să pară că unii sunt favorizați”.

UPDATE 13.22 Vorbește independentul Marian Săniuță: „Orice Cameră este mai bună decât o anticameră”. El explică de ce dorește o reformă în Ministerul de Interne.

UPDATE 13.19 Radu Alexandru: „M-am întâlnit cu Ponta înainte de ședință, mi-a spus că îl vor huidui colegii mei, iar eu l-am asigurat că acest lucru nu se va întâmpla”.

UPDATE 13.17 Radu Alexandru: „Mă încearcă un sentiment de imensă bucurie și optimism, simt că trăim o zi istorică. E ziua în care un prim-ministru și un șef al Opoziției pot dialoga în modul cel mai firesc, respectuos și deschis”.

UPDATE 13.16 Vorbește Radu F. Alexandru, de la PDL: „Domnule Ungureanu, nu o să vă dau niciun sfat. Am ascultat un program cu care mă identific în totalitate. Nu am descoperit nicio ‘așchie de lemn’ în discursul dumneavoastră”.

UPDATE 13.14 Geoană: „Voi vota împotriva acestui Guvern”.

UPDATE 13.13 Geoană: „Ponta are o ‘disonanță cognitivă’. Cum să spui că vrei alegeri anticipate, dar să dai o ramură de măslin noului Guvern?”.

UPDATE 13.10 Geoană: „Am o rugăminte personală, nu-l trimiteți pe Baconschi înapoi ambasador la Paris, vă rog”.

UPDATE 13.03 Vorbește Mircea Geaonă, din partea independenților: „Schimbarea guvernului anterior era necesară și trebuia făcută mai din timp. Mă bucur că și unii dintre parlamentarii Puterii sunt de aceeași părere”.

UPDATE 12.57 Liderii PNL se vor întruni în ședința Biroului Politic Central al partidului, joi, la ora 14.30.

UPDATE 12.56 Vorbește Cristian Diaconescu, în dublă calitate de reprezentant al UNPR și ministru de Externe propus: „UNPR va susține în continuare legea taxării averilor foarte mari”.

UPDATE 12.55 Vicerpreședintele PDL Elena Udrea a declarat, joi, întrebată dacă i s-a cerut să plece din partid, că nu a existat o astfel de solicitare.
„Nu a existat această solicitare, întrebați-i pe colegii despre care spuneți asta. Să vă spună ei personal”, a precizat Udrea la întrebarea în legătură cu faptul că ar fi existat democrat-liberali care i-ar fi cerut să plece din partid.

UPDATE 12.54 Cseke: „Maghiarii din România nu au prejudecăți. Noi nu evaluăm și nu refuzăm asocierea cu niciun partid, din prejudecată. Încrederea noastră este implicită, nu trebuie câștigată, dar cu siguranță ea se poate pierde. Susținem învestitura Guvernului lui Ungureanu”.

UPDATE 12.47 Vorbește Cseke Atilla: „Interesul UDMR erau alegerile anticipate”.

UPDATE 12.46 Ponta: „Salut demisia lui Ungureanu din funcția de șef al SIE. Eu cred că foștii șefi ai serviciilor de informații pot avea o carieră politică, dar cred că directorii în funcție nu au dreptul să facă politică”.

UPDATE 12.45 „Domnule Ungureanu, sunteți primul-ministru al Guvernului, nu primul ajutor al președintelui”, a conchis Ponta.

UPDATE 12.42 Ponta a citat un discurs al lui Traian Băsescu din 2004, în care acesta spunea despre premierul de atunci, Adrian Năstase, că „a făcut atâtea compromisuri în fața președintelui (n.r. Ion Iliescu), încât nu valorează nici măcar cât cârpa de la ușa președintelui”. Ponta a spus că el nu a avut niciodată, în calitatea de șef al Opoziției, o atitudine atât de agresivă față de prim-ministru (Emil Boc) și l-a rugat pe Ungureanu să nu fie „un nou Emil Boc”.

UPDATE 12.41 Ponta: „Trebuie să avem cu adevărat un prim-ministru, nu un președinte-prim-ministru”.

UPDATE 12.40 Doi dintre deputații minorităților naționale, Varujan Pambuccian (de origine armeană) și Mircea Grosaru (de origine italiană), nu vor vota.

UPDATE 12.36 Ponta: „Vă voi sprijini dacă veți mări salariul minim pe economie la 800-850 de lei”.

UPDATE 12.32 Ponta îi sugerează lui Ungureanu să folosească fondurile de rezervă ale primului-ministru doar pentru „situații de urgență”, cum ar fi zăpezile din aceste zile.

UPDATE 12.24 Ponta: „Guvernul va avea sprijinul Opoziției în 15 proiecte. Aveți grijă ce semnează noul Guvern- Semnarea ACTA este un exemplu al ignoranței fostului Guvern”

UPDATE 12.17 Ponta: „Există deja puncte slabe, aveți deja un ministru care a accesat fonduri din ministerul pe care îl va conduce (n.r. Cristian Petrescu), aveți deja un ministru pentru care ANI a sesizat Parchetul (n.r. Stelian Fuia). Aveți trei miniștri (n.r. Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu, Gabriel Berca) care în 2008 au spus electoratului că trebuie să scăpăm de Traian Băsescu”

UPDATE 12.16 Victor Ponta a făcut referire, în discursul său, la exprimarea editorialistului gândul Cristian Tudor Popescu: „juni trepăduși”.

UPDATE 12.12 Ponta: „Mă bucur că Udrea și Igaș nu fac parte din noul guvern, dar îmi pare rău că miniștrii UDMR și UNPR nu au fost remaniați. Îmi pare rău că nu cereți astăzi votul pentru un guvern de tehnocrați, care ar fi avut sprijinul tuturor. Ar fi fost soluția pentru grijile care ne-au măcinat în ultima perioadă”

UPDATE 12.10 Ponta: „Frigul de afară și schimbarea lui Boc nu reprezintă soluția, ci un respiro pe care guvernul Ungureanu îl primește. Autismul fostului guvern a dus la căderea acestuia

UPDATE 12.09 Ponta: „Vă rog, domnule Ungureanu, să înțelegeți că guvernarea nu e pentru cifre, ci pentru cei care sunt guvernați. Macro-România stă foarte bine, viața este însă micro”

UPDATE 12.04 „Demisia lui Boc a fost un prim pas al revenirii politicului către cei care îl votează. Îl felicit pe Ungureanu, dar vreau să-l rog să nu continue politica guvernului Boc. Sunt 8 miniștri noi, dar e important ca schimbarea să nu fie doar de fațadă”, a spus Ponta.

UPDATE 12.02 Vorbește Victor Ponta. „Poziția USL rămâne neschimbată: considerăm că demisia lui Traian Băsescu și alegerile anticipate sunt soluția”.

UPDATE 12.01 „Mi-ar fi plăcut să putem vota acest Guvern ceva mai devreme”, a conchis Voinescu.

UPDATE 12.00 „Din punct de vedere duhovnicesc, această săptămână se cheamă săptămâna smereniei”, a spus Voinescu, citând o parabolă. „Prea des, în politică, ne definim prin diferență cu ceilalți”, a făcut el asocierea cu parabola.

UPDATE 11.55 Au început dezbaterile. Sever Voinescu s-a adresat propunerilor lui Ungureanu drept „doamnelor și domnilor viitori miniștri”.

UPDATE 11.54 „Uitați-vă cât de tineri sunt majoritatea dintre ei”, a încheiat Ungureanu.

UPDATE 11.53 Ungureanu i-a mulțumit lui Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiției, pentru modul în care a asigurat interimatul ca prim-ministru.

UPDATE 11.52 Ungureanu a încheiat discursul și acum își prezintă propunerile de miniștri. Fiecare e aplaudat în egală măsură de sală.

UPDATE 11.51 „Vreau o țară de care copiii noștri să fie mândri”, a conchis Ungureanu.

UPDATE 11.50 „Mă bazez pe un lucru pe care vi-l voi face cunoscut în curând”

UPDATE 11.49 „Pe plan externe, vom continua să luptăm pentru parteneriatele strategice și eliminarea restricțiilor privind accesul forței de muncă. Vrem să accelerăm accederea la spațiul Schengen”

UPDATE 11.46 „Alt obiectiv e eradicarea corupției. DNA și ANI vor continua să fie pilonii principali”

UPDATE 11.44 „Un alt obiectiv major este reinstaurarea stabilității politice, mai ales prin constituționalitatea alegerilor. Mă bazez pe Opoziție și sper că va fi recuperată credibilitatea clasei politice și că românii se vor prezenta în număr cât mai mare la vot”

UPDATE 11.41 „Prioritățile guvernului sunt menținerea deficitului bugetar de 3%, politici salariale responsabile și investițiile în sectorul agricol”

UPDATE 11.38 A început discursul lui Ungureanu. „Propun un mod de guvernare pragmatic, transparent, onest, modern, în care fiecare român se recunoaște. Nu vin cu promisiuni nerealiste”. El și-a prezentat toate funcțiile trecute, despre care spune că îl recomandă pentru funcția de prim-ministru. „Nu va începe de mâine prosperitatea economică. Cuvintele de ordine ale guvernării sunt prudență și responsabilitatea”, a spus Ungureanu.

UPDATE 11.37 Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie pe blogul său că faptul că Parlamentul funcționează fără opoziție nu poate fi reproșat majorității și compară atitudinea USL cu o echipă de fotbal care ar reclama la Federație pierderea unui meci după ce nu s-a prezentat din proprie voință la stadion.

UPDATE 11.36 Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, joi, la intrarea în sala de plen a Parlamentului, că nu are emoții în privința votului, ci pentru că își asumă o responsabilitate enormă. Astfel, întrebat dacă are emoții, el a spus: „În privința votului, nu. Dar emoții firești, de om care își asumă o responsabilitate enormă, da”.

UPDATE 11.34 Unanimitate de vot pentru programul ședinței. Discursul premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu va începe în curând.

UPDATE 11.30 Ședința a început. Sunt prezenți 237 dintre cei 463 de senatori și deputați, fiind îndeplinit cvorumul de 232 de parlamentari.

UPDATE 11.29 ELENA UDREA:

UPDATE 11.27 Deputatul independent Gheorghe Zoicaș a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că va vota pentru învestirea Cabinetului Ungureanu, arătând că „e format din tineri și e o formulă precum au avut-o și liberalii, formulă care s-a dovedit de succes”.

UPDATE 11.27 Deputatul PDL William Brânză nu va participa, joi, la votul în plen pentru învestirea Guvernului Ungureanu, el precizând că a fost nevoit ca, „din motive familiale întemeiate”, să plece din țară înainte ca Emil Boc să demisioneze din funcția de premier.

UPDATE 11.26 Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a anunțat, joi, în plenul acestei Camere, demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir și demisia din UNPR a deputatului Ilie Morega.

UPDATE 11.25 Deputatul independent Marian Săniuță a declarat, joi, pentru Mediafax, că va susține în plenul reunit amendamente la programul de guvernare și că, dacă unele dintre acestea vor fi acceptate, va vota în favoarea Cabinetului Ungureanu.

UPDATE 11.22 Ședința plenurilor reunite s-a amânat, deoarece parlamentarii Puterii nu au reușit să se mobilizeze. PSD-iștii veniți la Parlament se amuză pe holuri de situația creată. „Le mai lipsesc 8-9. I-am numărat”, a comentat deputatul PSD Nicolae Bănicioiu.

UPDATE 11.14 Elena Udrea, înainte de intrarea în plen: „Plec fără regrete de la conducerea Ministerului Dezvoltării și Turismului. Este o muncă frumoasă, de care nu ai cum să nu te atașezi”.

UPDATE 11.08 Șefii de organizații ai PDL au fost convocați la Parlament, pentru a participa la ședință, ca să-și demonstreze susținerea de care noul Cabinet se bucură.

UPDATE 11.08 Președintele PSD, Victor Ponta, însoțit de liderii de grup ai PSD, senatorul Ilie Sârbu și deputatul Mircea Dușa, au venit la ședința plenurilor reunite. Ponta spune că ar putea ataca noul Cabinet la Curtea Constituțională, dacă acesta va fi învestit de Parlament.

UPDATE 11.04. Deputatul independent Ioan Munteanu a declarat, joi, pentru Mediafax că va vota împotriva învestirii Cabinetului Ungureanu, precizând că întotdeauna a votat împotriva guvernelor PDL.

Formațiunile din coaliția guvernamentală au în prezent 243 de parlamentari, însă în ședința Camerei de joi dimineață urmează să fie înregistrată demisia din Parlament a deputatului PDL Teodora Trandafir. În plus, senatorul UDMR Verestoy Attila este în concediu medical.

UPDATE 11.01 Deputatul Nicolae Păun a declarat, joi, că parlamentarii minorităților „susțin condiționat” Guvernul Ungureanu, condițiile fiind creșterea pensiilor și a salariilor din mai și îmbunătățirea mediului de afaceri și că, dacă nu se respectă aceste cerințe, sunt dispuși să voteze prima moțiune de cenzură.

UPDATE 11.00 Gheorghe Ialomițianu îi transmite un mesaj noului Ministru de Finanțe, Bogdan Drăgoi: „să analizeze” creșterea salariilor.

UPDATE 10.58 Ședința s-ar putea amâna, deoarece cei 17 deputați ai minorităților naționale încă nu au ajuns în sală. Ei participă la o ședință separată, în urma căreia vor decide dacă susțin sau nu Cabinetul propus de Ungureanu. Fără minorități, Puterea nu are cvorum.

UPDATE 10.57 Mulți dintre miniștrii propuși de Mihai Răzvan Ungureanu au ajuns în Parlament.

UPDATE 10.45 Roberta Anastase a ajuns în Parlament. Pe holuri, se aude soneria care îi cheamă pe aleși în sală. Rămâneți pe gândul pentru detalii.

UPDATE 10.26 Parlamentarii au început să se strângă. Doar aleșii Coaliției semnează lista de prezență și participă la plen.


Lista de miniștri cu care Ungureanu se prezintă în Parlament este aceasta:

Marko Bela (UDMR) – vicepremier, Cătălin Predoiu (independent) – ministru al Justiției, Leonard Orban (independent) – ministru al Afacerilor Europene, Kelemen Hunor (UDMR) – ministru al Culturii, Laszlo Borbely (UDMR) – ministru al Mediului, Ritli Ladislau (UDMR) – ministru al Sănătății, Cristian Diaconescu (UNPR) – ministru al Afacerilor Externe, Gabriel Oprea (UNPR) – ministru al Apărării.

Aceștia sunt cei opt membri ai Guvernului Boc propuși să își continue activitatea la ministerele pe care le-au gestionat. Lor li se alătură cei nouă candidați PDL: Lucian Bode – ministru al Economiei, Gabriel Berca – ministrul Administrației și Internelor, Cristian Petrescu – ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Alexandru Nazare – ministru al Transporturilor, Stelian Fuia – ministru al Agriculturii, Cătălin Baba – ministru al Educației, Răzvan Mustea – ministru al Comunicațiilor, Claudia Boghicevici – ministru al Muncii, Bogdan Drăgoi – ministru al Finanțelor.

Programul de guvernare al noului Executiv, obținut de gândul și Mediafax, îl găsiți aici.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru prezentarea programului și a listei Guvernului de către Mihai Răzvan Ungureanu, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, este programată să înceapă la ora 11.00.

Pentru a fi învestit, Guvernul propus de Ungureanu trebuie să primească votul majorității de 233 de parlamentari, lucru fezabil, în absența unor elemente surpriză, în condițiile în care grupurile din arcul guvernamental au, împreună, 244 de deputați și senatori.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...