Iliescu despre declarațiile președintelui Parlamentului ungar în cazul Nyiro Jozsef: „Sunt niște provocări și este regretabil că oficialitățile maghiare se antrenează în asemenea acțiuni”

Publicat: 28 05. 2012, 12:52
Actualizat: 18 06. 2012, 16:59

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, că declarațiile președintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, reprezintă o provocare, fiind vorba despre înhumarea unei persoane pro-fasciste.

Liderul de onoare al social-democraților a fost întrebat cum vede declarațiile critice ale oficialilor ungari la adresa Guvernului, în chestiune reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

„Sunt niște provocări și este regretabil că oficialitățile maghiare se antrenează în asemenea acțiuni când este vorba de o persoană bine cunoscută cu pozițiile sale politice pro-fasciste, revizioniste, așa încât a fost o provocare toată această acțiune cu osemintele și este regretabil că oficialitățile maghiare susțin o astfel de chestiune”, a replicat Iliescu.

Premierul Victor Ponta a susținut, luni, că declarațiile unor oficiali maghiari pe tema reînhumării poetului Nyiro Jozsef, printre care președintele Parlamentului ungar, „nu sunt în linia relației de bună-vecinătate dintre statul român și cel maghiar” și a anunțat că va discuta problema cu prim-ministrul Ungariei.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat și barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” și că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenușa” acestuia.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată.