Andrei Luca Popescu
28.05.2012
Politică

Ministrul Justiției, despre presiunile Ungariei în cazul Nyiro Jozsef: „Este inacceptabil. Unii s-au obișnuit cu colaboraționismul Bucureștiului”

Ministrul Justiției, despre presiunile Ungariei în cazul Nyiro Jozsef: „Este inacceptabil. Unii s-au obișnuit cu colaboraționismul Bucureștiului”
Titus Corlățean, ministrul Justiției și președintele Comisiei de politică externă din Senat, a calificat poziția Ungariei în scandalul creat în jurul reînhumării poetului Nyiro Jozsef drept "inacceptabil" și ca fiind rezultatul unei politici externe slabe din partea României, în ultimii ani

Ministrul Justiției, Titus Corlățean, a calificat poziția Ungariei în scandalul creat în jurul reînhumării poetului Nyiro Jozsef drept „inacceptabil” și ca fiind rezultatul unei politici externe slabe din partea României, în ultimii ani.

„Acest tip de conduită și de retorică sunt inacceptabile. Faptul că rămășițele au fost introduse fraudulos, fără acceptul statului român, este inacceptabil”, a declarat Corlățean într-o emisiune la Realitatea TV.

Titus Corlățean a spus că diplomația de la Budapesta știa încă de anul trecut de problemele și sensibilitățile din jurul acestui subiect și că totuși „a ales să meargă mai departe”, lucru pe care îl califică drept inacceptabil din partea unui „stat vecin, membru al UE”

„Este rezultatul unei politici slabe a statului român.Unii s-au obișnuit cu colaboraționismul de la București. Faptul că statul a devenit mai slab, fără reacții, este rezultatul unei politici proaste de la București, în ultimii ani”, a mai spus Titus Corlățean. El a reamintit că România nu a avut nici o reacție publică nici în 2010, când Parlamentul de la Budapesta a adoptat legi care desființau practic Tratatul de la Trianon și aduceau alte atingeri românilor.

Ministrul Justiției a mai spus că, în astfel de situații, este nevoie de o intervenție la nivel european.

„Când ai de-a face cu un stat membru care recurge la derapaje atât de grave într-ale democrație, este nevoie de o reacție la nivel european”, a declarat Corlățean.

Ministrul Justiției a mai spus, de asemenea, că partidele politice românești au greșit „în tot acești ani, pentru că nu s-au adresat și cetățenilor români de etnie maghiară. Probabil din cauza barierelor lingvistice. Atunci când am abandonat un segment important din populație, am greșit”.

Inchide