ÎNCĂ UN PAS. România, Bulgaria și Croația, susținute de Comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European pentru primirea în Spațiul Schengen

Publicat: 08 06. 2020, 13:13
Actualizat: 08 06. 2020, 13:14
Sursă FOTO: Shutterstock

România, Croația și Bulgaria sunt susținute în aderarea la Spațiul Schengen de către Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European care a făcut apel la statele Uniunii Europene să întreprindă pașii necesari.

Parlamentul European „face apel la Consiliul European și la statele membre să-și intensifice eforturile pentru a finaliza integrarea în Spațiul Schengen a tuturor statelor membre” – se menționează în proiectul de rezoluție adoptat joi seară, 4 iunie, de Comisia pentru libertăți civile, transmite agenția de presă croată Hina, citată de Rador.

România, Bulgaria și Croația, încă un pas pentru aderarea la Spațiul Schengen

Rezoluția privind situația din Spațiul Schengen după pandemia de COVID-19 a fost votată de 53 de membri ai Comisiei. De asemenea, au fost șase voturi împotrivă și șase abțineri. Proiectul de rezoluție ar urma să fie votat în plenul Parlamentului European, care se va întruni în perioada 17-19 iunie.

Chiar dacă România și Bulgaria au primit avizul pozitiv al Comisiei Europene încă din 2011, pentru primirea lor în spațiul Schengen este nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre UE.

„Locul nostru este în Schengen şi eu mă bucur că împreună cu colegii din PE folosim orice ocazie pentru a apăra această poziţie justă”, a comentat europarlamentarul bulgar Emil Radev (Partidul Popular European/GERB), vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, citat de agenția bulgară de presă Novini.

Dacian Cioloș: Avem toată îndreptățirea să cerem repunerea dosarului pe masa politică a UE după ce toți europenii au simțit ce înseamnă să fii „zone out”

În luna mai 2020, Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European a explicat că după contextul pandemiei în care țările din Schengen au fost nevoite să-și închidă granițele, lumea va înțelege „mai ușor că spațiul Schengen și, de fapt, integritatea UE nu va fi aceeași fără România, Bulgaria și Croația, care sunt membre ale Uniunii Europene, care au frontiere externe ale Uniunii Europene, dar nu sunt în spațiul Schengen”.

Fostul premier Dacian Cioloș a amintit că în urmă cu 4 ani eram foarte aproape să intrăm în Schengen, dar, spune Cioloș, PSD și atacul la legile justiției au oprit acest deziderat.

„După o carantină forțată a spațiului Schengen, când frontierele naționale au fost reînchise pentru o perioadă, cred că au simțit cam toți europenii pe pielea lor ce înseamnă să fii zone out

„Considerăm că avem toate argumentele să cerem redeschiderea acestui dosar sau finalizarea lui. În 2016 eram foarte aproape de acest deziderat și știu ce spun, și o spun cu responsabilitate, dacă n-ar fi fost atacul la legile justiției al PSD-ului la începutul lui 2017, eu cred că în cursul anului 2017 puteam finaliza acest proces de aderare a României la spațiul Schengen”, a afirmat Dacian Cioloș în luna mai 2020.