Întâlnire Iohannis-Merkel, la Berlin. Ce propunere a făcut România

Publicat: 09 09. 2016, 20:14
Actualizat: 31 10. 2016, 15:45

„În cadrul întâlnirilor am propus ca și o măsură concretă, deocamdată este o propunere și vom vedea cum poate fi ea transpusă în practică, crearea unei agenții europene de combatere a terorismului. Ar fi o măsură foarte concretă care ar înlocui multiplele entități care se ocupă acum cu prevenirea actelor teroriste și cred că ar putea realmente să crească nu numai securitatea propriu-zisă, ci și sentimentul securității în interiorul Europei”, a afirmat președintele într-o conferință de presă la sediul Ambasadei României la Berlin.

De asemenea, Iohannis a mai spus că există „un larg consens” în ce privește măsurile de prevenire a terorismului și că în viitorul apropiat „cu siguranță” vor fi la nivel european „măsuri foarte concrete” pentru îmbunătățirea situației.

Șeful statului a susținut, la finalul întrvederilor, că „pentru România, o Uniune putrnică și o integrare mai profundă rămân obiectiv strategic național”, iar liderii europeni să aibă „grijă să nu apară falii în UE”

Am subliniat că UE trebuie să acționeze astfel încât să redea încrederea cetățenilor europeni în Uniune. Este nevoie de o relansare a proiectului european. Avem nevoie de o Uniune mai bună. Trebuie să fim capabili să răspundem solicitărilor de bază. Am pledat pentru soluții comune în toate conjucturile. Trebuie să avem grijă să nu apară falii în UE. Pentru România, o Uniune putrnică și o integrare mai profundă rămân obiectiv strategic național”, a spus Iohannis.

Reuniunea de la Berlin face parte din seria de contacte pe care președintele României le are cu lideri europeni în cadrul acestui proces de reflecție privind viitorul Uniunii Europene.