Întâlnire la Guvern luni privind situația românilor exploatați la muncă în Spania

Publicat: 30 07. 2017, 11:36

„Există o misiune diplomatică în Spania. Acolo avem o operațiune comună a Ministerului de Interne spaniol cu reprezentanții noștri. Sunt în legătură cu premierul, iar luni vom avea o întâlnire la Guvern, posibil cu ambasadorul Spaniei, pentru că înțeleg că acesta nu este în România”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

Doi cetățeni spanioli au fost arestați preventiv joi, în nordul Spaniei, în cadrul unei operațiuni a Gărzii Civile în cursul căreia au fost depistați 24 de imigranți români care desfășurau ilegal activități în agricultură și erau cazați în condiții insalubre. Românii au fost găsiți de autorități în ferme de usturoi situate în apropierea orășelului Cuéllar (provincia Segovia), la circa 130 de kilometri nord de Madrid.

Românii nu aveau contracte de muncă și erau cazați noaptea în cabine care nu îndeplineau standardele minime de igienă, neavând acces la apă curentă și la electricitate, a anunțat Garda Civilă spaniolă, potrivit publicației regionale El Norte de Castilla.

În cadrul anchetei, la care au participat și reprezentanți ai Ministerului spaniol al Muncii, au fost arestați preventiv doi administratori ai fermelor, sub acuzația de infracțiuni împotriva drepturilor angajaților. Cei doi suspecți riscă pedepse cu închisoarea de până la șase ani și amenzi cuprinse între 3.126 și 10.000 de euro pentru fiecare muncitor exploatat.