„INTERVENȚIA CU ROMÂNII”. TRAIAN BĂSESCU: „Nu iau în considerare demisia. Sunt de meserie comandant de navă, nu am ratat niciodată destinația. Nu o să o ratez nici cu România”

INTERVENȚIA CU ROMÂNII. TRAIAN BĂSESCU: Nu iau în considerare demisia. Sunt de meserie comandant de navă, nu am ratat niciodată destinația. Nu o să o ratez nici cu România
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 00:06

După aproape două săptămâni de proteste în stradă, președintele Traian Băsescu a susținut astăzi că s-a creat „o impresie falsă” că există o „ruptură între el și românii pe drept nemulțumiți de „aroganța” clasei politice. Șeful statului a spus, răspunzând unei întrebări gândul, că nu ia în calcul varianta demisiei decât „dacă va fi evident că aceasta este soluția”, precizând, totodată, că ar putea avea în vedere inițierea unui referendum în care să testeze nivelul de încredere pe care românii îl au în președinte. „Președinții nu pot să demisioneze în perioade de criză. Obiectivul major al unui președinte este să îți asumi criza și să treci țara, să treci poporul prin criză. Deci, nu iau în considerare o asemenea soluție decât dacă va fi evident că aceasta este soluția”, a spus Băsescu, care, vorbind despre eforturile care trebuie făcute în următoarea perioadă, a precizat: „sunt de meserie comandat de navă și nu am ratat niciodată destinația. Nu o s-o ratez nici cu România”.

Șeful statului ținut să aprecieze că este constant etichetat „în mod nedrept”, comentând că „un dictator pe care îl înjuri de dimineață până seara nu este chiar dictator”. „Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susțin fără rezerve toate instituțiile statului care luptă împotriva corupției, fie că vorbim de Poliție, de Parchet sau Justiție”, a adăugat el. Cât privește acuzația „Băsescu face dosare”, președintele a spus că, dacă nu este vorba de rea-credință, așteaptă ca procurorii să vină să spună care sunt presiunile la car sunt supuși. Șeful statului a vrut să demonteze și eticheta „Băsescu conduce PDL”, comentând că „dacă l-aș fi condus eu ar fi fost mai bine condus”.

Președintele a afirmat, de asemenea, că nu are „nimic de schimbat” în comportamentul pe care l-a avut în cele două mandate, admițând însă că a făcut o „gafă” când a intervenit într-o emisiune televizată pentru o „dispută” cu Raed Arafat, dar și faptul că eșecul proiectului de lege a sănătății i se datorează în mare parte.

Băsescu a declarat că vrea să le spună românilor că știe „ce trebuie făcut”, arătând că „în parteneriat cu Guvernul” va trebui deschis „un orizont de țară nouă pentru români”, ei fiind cei care și-au făcut „datoria în fața crizei”

„Poporul și-a făcut datoria cu privire la trecerea prin criză, suportând o austeritate severă. De data aceasta este rândul politicienilor să asigure stabilitatea țării și continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate vă asigur că nu avem nicio șansă”, a spus șeful statului care a atras atenția că politicienii trebuie să aibă „un comportament modest și decent”. „Avem nevoie de un comportament modest și decent al politicienilor. Eu nu spun că toți au venit săraci în politică, dar când ești în Parlamentul României, când ești în Guvernul României și în țară se impun măsuri de austeritate, parcă deranjează comportamentul arogant și lipsit de modestie”, a spus Băsescu, precizând că partidele trebuie să se reformeze.

gândul a transmis LIVE cele mai importante declarații ale președintelui.

• Vreau să mă adresez exclusiv românilor din țară și de pretutindeni pentru că manifestațiile din ultima vreme, scandările din stradă, mesajele de pe mijloacele electronice au creat impresia, pentru o parte dintre români, a unei rupturi între președinte și o parte din națiune, o impresie falsă că președintele nu-i mai reprezintă pe români și societatea

• Îmi este extrem de clară situația în care se află românii.

• Și românii care nu au ieșit în stradă s-au simțit solidari cu cei din stradă.

• Este clar pentru mine că prima mea obligație este de a restabili legătura de încredere dintre mine și acea parte a populației care și-a pierdut încrederea în președinte.

• Procesele de modernizare ale statului simultan desfășurate cu procesele prin care am încercat restabilirea proceselor macroeconomice au dus la o nemulțumire pentru o largă parte a societății.

• Responsabilitatea mea este majoră pentru că modernizarea statului a fost unul dintre obiectivele pentru care m-am angajat înainte de a deveni pentru a doua oară președinte al României.

• Aș spune însă că acum suntem acolo unde trebuie. În primul rând, datorită eforturilor populație, România a ieșit din recesiune. Marea problemă a populației este ce se întâmplă de acum. Știu ce trebuie făcut. Trebuie ca în parteneriat cu Guvernul să deschidem acest orizont de țară nouă pentru români

• Revizuirea Constituției: niciun partid nu a vrut să miște lucrurile înainte deși au primit proiectul de revizuire a Constituției. Revizuirea Constituției este o probă pentru clasa politică.

• Avem nevoie de o nouă lege electorală, să-i voteze românii pe cei mai buni, să nu mai intre în Parlament de cei de pe locurile 2,3.

• Avem nevoie de un comportament modest și decent al politicienilor. Nu spun că toți au venit săraci în politică, dar când ești în Parlament, Guvern, parca deranjează aroganța și lipsa de modestie.

• Va trebui să generăm locuri de muncă și prin redeschiderea exploatărilor miniere care redevin rentabile. Foarte mulți încearcă să stabilească ce e valoros, ce e important ce nu e. Nu există lucru mai important astăzi decât locurile de muncă. Este singura modalitate de a crea condiții de viață rezonabile românilor și de a alimenta bugetul de stat.

• Avem nevoie de legea sănătății. Am înregistrat un eșec în prezentarea publică a proiectului și în credibiitatea proiectului, mi se datorează în mare parte acest eșec. Va trebui revenit pe altă voce, eventual cu modificările aduse proiectului care a fost în tentativă de a intra în dezbatere publică.

• Nu vreau să se spună că președintele și-a prezentat programul de guvernare.

• Nu se mai poate miza pe investițiile străine pentru crearea de locuri de muncă.

• Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susțin fără rezerve toate instituțiile statului care luptă împotriva corupției. Nu voi fi un om care să nu observ.

• S-a creat o imagine propagată continuu că DNA este instrumentul președintelui, nu este așa, nu există niciun procuror în România care să spună că președintele i-a cerut un dosar împotriva unei persoane sau alteia.

• „Băsescu conduce PDL”: dacă l-aș fi condus eu ar fi fost mai bine condus.

• „Băsescu conduce Guvernul”. Să întrebăm UDMR de câte ori am condus eu.

• Pentru a se completa imaginea de dictator, „președintele stabilește deciziile Curții Constituționale”. Nu am cerut nimic judecătorilor CCR.

• O altă observație pe care aș vrea să o fac: toate analizele arată că anul 2012, partea a doua, este un an în care zona euro să intre din nou în recesiune. Din acest motiv este esențial ca România să fie pregătită pentru că atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor europeni. Cu o zonă euro intrată în recesiune, România va trebui să reziste cu resursele ei oricărei crize. Îndemnul meu este prudență, îndemnul meu pentru români este solidaritate pentru că nimeni nu poate scăpa de criză individual. Din criză ori ieșim toți, dar doar odată cu țară. Nu există loc în țara asta în care să scăpăm de criză.

• Aș vrea ca nimeni să nu mizeze pe lașitatea mea de a spune ce este de spus, voi face și observații publice despre ce ar trebui să facem și ce nu se face. Nu am nimic de schimbat în comportamentul din cele două mandate, excepție cu siguranță a acelor gafe pe care le mai fac public vezi intrările pe post în dispută cu Raed Arafat.

• Toate partidele politice susțin că pot moderniza România. Vreau să fac o singură observație asupra partidelor, mă refer la toate, nu pot fi credibili spunând că reformează România când ele nu s-au putut reforma ele însele. O reformare a partidelor este singurul element care poate credibiliza afirmațiile că sunt pregătiți să-și asume modernizarea României. Fără modernizarea României se condamnă românii. Nimic nu va mai fi ca înainte de criză la finalul ei.

• Sunt șanse ca națiunile să o ducă bine acolo unde politicienii împrumută bani pentru dezvoltare și nu consum.

• „Pentru a reuși, poporul și-a făcut datoria. a fost supus unor măsuri de austeritate severă. Este rândul politicienilor să asigure stabilitatea țării și continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate vă asigur că nu avem nicio șansă. Cu stabilitate politică, cu înțelegere politică, cu certitudine reușim. Ar fi păcat ca politicieni lipsiți de responsabilitate să dea cu piciorul sacrificiilor pe care de doi ani le fac românii”

• Sunt de meserie comandat de navă și nu am ratat niciodată destinația. Nu o s-o ratez nici cu România.

• Voi încerca să particip la emisiuni pentru a explica ce trebuie să facem.

• Vreau să înțeleagă că șeful statului știe ce este de făcut. Presat uneori extrem de greu de efectele crizei și de procesele de reformă am neglijat să comunic și uneori am comunicat prost.

• Eu pot să lupt cu politicienii, nu cu poporul.

• Președinții nu pot să demisioneze în perioadă de criză, ci să îți asumi criza, și să treci țara și poporul prin criză. Nu iau în considerație o asemenea soluție decât dacă va fi evident că aceasta este soluția.


Șeful statului și-a anunțat ieri „o intervenție cu românii”, după ce a lansat un atac dur la adresa fostului președinte Ion Iliescu și a liderilor USL, Crin Antonescu și Victor Ponta.

„Se observă o veselie a demolării. Probabil reușita recunoscută internațional deranjează pe foarte mulți. Și nu pot să nu observ că mesajul domnului Ion Iliescu, care nici mai mult nici mai puțin, aproape de pe masa de operație, transmitea că președintele în funcție trebuie să răspundă, în condițiile în care dânsul încă nu a răspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revoluție. Îi vedeam pe Crin Antonescu și pe Victor Ponta care susțin, nici mai mult, nici mai puțin, demisie președinte, demisie Guvern, demisie Parlament. Adică, o Românie neguvernată „, a spus Băsescu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021