INTERVIU LA „DUPĂ 20 DE ANI”. Băsescu: „Cred că acordul cu FMI va fi validat. Liderii PNL ar fi bine să nu se bage”

Publicat: 16 06. 2013, 13:48
Actualizat: 16 06. 2013, 20:17

Invitat în emisiunea „După 20 de ani”, la Pro tv, președintele Traian Băsescu a anticipat că acordul României cu Fondul Monetar Internațional va fi validat în ședința boardului din 26 iunie, chiar dacă Guvernul are mai multe restanțe față de instituțiile financiare internaționale.

„Cred că Boardul FMI va constata îndeplinirea criteriilor stabilite cu Guvernul și va valida cel de-al doilea acord, a acestuia în desfășurare”, a fost pronosticul lui Traian Băsescu.

favorabil în privința încheierii unui nou acord de prevenție, după încheierea celui actual, președintele a admis că există deja discuții în acest sens, dar le-a cerut liderilor PNL, opozanți ai ideii, să stea deoparte.

 „Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul Guvernului Tăriceanu, împotriva punctului meu de vedere, și au dus țara în colaps. Este bine să fie rezervați din acest punct de vedere. Ar fi bine să nu se bage măcar”, a adăugat Băsescu.

La finele lunii ianuarie Erik de Vrijer, șeful misiunii FMI în România, a subliniat că, dacă cele trei precondiții negociate în contextul amânării încheierii acordului cu două luni nu vor fi respectate până în iunie, acordul va expira și nu va mai exista niciun fel de înțelegere între România și FMI. Precondițiile impuse de se referă la reducerea arieratelor administrației locale, privatizarea CFR Marfă și listarea pe bursă a 15% din acțiunile Transgaz, singurul obiectiv îndeplinit până în prezent.