Iohannis anunță, de la Bruxells, poziția României în criza migrației

Publicat: 15 10. 2015, 20:24

„Referitor la migrație, șeful statului a reiterat că România susține o abordare bazată pe solidaritate și responsabilitate, pe dezvoltarea dialogului și cooperării cu statele de origine și de tranzit și pe identificarea de soluții pe termen lung la această criză”, potrivit unui comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială.

Iohannis a subliniat că aderarea României la spațiul Schengen continuă să fie o prioritate.

De asemenea, în legătură cu relația UE – Marea Britanie, Iohannis a menționat că este în interesul atât al Uniunii Europene, cât și al Marii Britanii, ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii. Eventuale soluții care să țină seama de solicitările britanice nu trebuie, însă, să afecteze principiile fundamentale europene, în primul rând libera circulație a persoanelor.

În urma discuțiilor, a reieșit oportunitatea instituirii unei modalități de consultare reciprocă pe temele europene și abordările României asupra acestora.

Întâlnirea a avut loc la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, în marja participării președintelui la Consiliul European.