Iohannis, discută cu Zelenski, la Vilnius/„Am reiterat SPRIJINUL pentru Ucraina”/Zelenski: Apreciem poziția României față de tranzitul mărfurilor

Publicat: 11 04. 2024, 14:51
Actualizat: 11 04. 2024, 16:00

This browser does not support the video element.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întrevedere bilaterală cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante”, a scris președintele pe X.

Președintele României, Klaus Iohannis: Am avut astăzi o discuție substanțială cu Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări, la Vilnius. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante și hotărârea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă și securitatea energetică, a scris Iohannis pe X.

Klaus Iohannis i-a transmis lui Zelenski faptul că unul dintre punctele importante de pe agenda sa, în 2023, a fost parteneriatul cu Ucraina.

Președintele Ucrainei i-a mulţumit şefului statului român pentru susţinere.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la reuniunea I3M şeful statului va pleda pentru eficientizarea în continuare a Iniţiativei şi obţinerea de rezultate concrete, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea conectivităţii strategice regionale pe axa Nord – Sud.

De asemenea, Iohannis va evidenţia relevanţa în creştere a I3M şi potenţialul său valoros, inclusiv în contextul în care tot mai multe state din regiune şi la nivel global îşi manifestă interesul pentru implicarea în această platformă.

Președintele României va aborda, totodată, perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Inițiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la București.

La rândul său, președintele ucrainean a transmis, pe rețeaua X, că a discutat cu omologul său despre cooperarea noastră în domeniul apărării, bombardarea hidrocentralei de pe Nistru de către Rusia, precum și despre necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei și de a crea un scut aerian de încredere.

Am vorbit și despre funcționarea coridorului de export dintre Ucraina, România și Moldova. Apreciem poziția României cu privire la tranzitul mărfurilor agricole ucrainene. În circumstanțele agresiunii ruse, tandemul Ucraina-România aduce o contribuție semnificativă la asigurarea securității alimentare globale, a mai transmis Zelenski.


CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis: Investiția în EDUCAȚIA FINANCIARĂ este o investiție în viitorul nostru economic

Klaus Iohannis: Armata obligatorie în România nu este, deocamdată, în plan