Iohannis: Ieri a câștigat România europeană, în care hoții stau la pușcărie / Votul a arătat că PNL și USR-PLUS pot pune baza unei colaborări ca alternativă la PSD

Publicat: 27 05. 2019, 12:19

Votul a arătat că PNL și USR-PLUS pot pune baza unei colaborări ca alternativă la PSD

„Dacă vorbim despre partide, și vreau să vorbim și despre partide, pentru că s-a votat și pentru PE, e de remarcat că PNL a obșinut un scor istoric și îi felicit pentru acest lucru. Europarlamentarele au fost câștigate de PNL. Astfel PNL este pe cale să devină cel mai important partid politic din România. Salut și votul pentru alte partide”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a catalogat ca remarcabil scorul obținut de USR-PLUS, sugerând că e posibilă o colaborare a Alianței cu liberalii.

„Este remarcabil rezultatul obținut de Alianța USR-PLUS care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară. S-a văzut foarte clar că românii cred în așa ceva și își doresc o astfel de alternativă. Dacă adunăm voturile ne dăm seama că PNL cu USR PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la PSD. Iar PSD a primit cea mai aspră sancțiune pentru modul dezastruos în care guvernează. PSD a a avut dreptate să se teamă de votul românilor, dar nu l-a putut, din fericire, împiedica în ciuda boicotului”, a completat Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a prezentat luni primele rezultate parțiale la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Astfel, potrivit datelor centralizate până la ora 10.23, PNL a obținut 618.197 voturi (26,23%), PSD 558.234 voturi (23,68%), iar USR-PLUS a primit 483.493 voturi (20,51%).

De asemenea, ProRomânia a obținut 165.315 voturi (7,01%), PMP 130.906 voturi (5,55%), UDMR a primit 142.993 voturi (6,07%), iar ALDE a obținut 100.005 voturi (4,24%)

Potrivit lui Muhuleț, la referendum, din 2.004.902 voturi centralizate, 1.625.321 au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, din cele 1.992.857 voturi centralizate 1.619.681 au fost favorabile.

„Peste 6 milioane de români au spus da la referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României și au dat astfel o lecție dură populismului, demagogiei și discursului anti-european și antijustiție promovat în campanie și nu numai de PSD. Ieri a câștigat România europeană, în care hoții și infractorii stau la pușcărie nu în frunte astatului. Mobilizarea românilor din țară și străinătate a fost impresionantă. Votul de azi ne arată că democrația s-a maturizat, că înțeleg ce armă puternic este votul”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a lăudat și faptul că printre cei care au votat la referendum sunt și dintre alegătorii PSD.

Acesta a criticat din nou organizarea din Diasporă a scrutinului.

„Este însă inacceptabilă bătaia de joc a autorităților la adresa românilor din Diaspora. Românii au fost supuși unor noi umilințe din partea unor guvernanți incapabili să înțeleagă că rolul lor e să fie în sluja cetățeanului, nu împotriva lui. Eu cer ca după incidentele grave din 2014 care s-au repetat ieri să ia măsuri urgente pentru ca românii din Diaspora să poată vota în condiții normale, fără a sta ore în șir la cozi să poată vota”,a mai spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, duminică seară, la încheierea votului, că participarea la votul de la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție este una senzațională, precizând că referendumul a trecut cu brio

Șeful statului a mai declarat că, după votul de duminică, PSD trebuie să plece de la guvernare.

„Asta arată cum văd românii această guvernare pesedistă eșuată. Este clar că acest accident al democrației românești care este guvernarea PSD trebuie să dispară. În urma acestui rezulta guvernul PSD trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate să fie interpretat în niciun alt fel. ȘI dacă îmi dați voie să închei pe o notă optimistă. Vă mulțumesc că ați votat. Ați votat penturu România europeană, prosperă, cinstită și sigură”, a declarat Klaus Iohannis.

Ultimele rezultate PARȚIALE la alegerile europarlamentare și referendum. PNL conduce detașat

„Dragi români, sunteți fantastici. Vă felicit. Ați participat azi în număr mare la alegerile europarlamentare și la referendum. Participarea e senzațională. Avem în jur de 50% prezență la europarlamentare și în jur de 40% prezență la referendum. Dragi români, vă mulțumesc”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a subliniat că votul româmilor de duminică nu poate fi ignorat de niciun politician.

„Ați dat un vot clar, ferm care nu poate fi ignorat de niciun politician în România. Referendumul a trecut cu brio. Așadar, dragi români, ați votat clar și ferm pentru o politică corectă, pentru o justiție dreaptă, pentru o justiție independentă, pentru o bună guvernare pentru români și pentru România”, a completat Iohannis.

Iohannis: Rușine, PSD! A doua oară și-a bătut joc de români

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică seara că PSD și-a bătut joc pentru a doua oară de români prin organizarea votului, mai ales în Diaspora, unde au fost cozi imense.

„Am văzut cozile interminabile la multe secții de votare, mai ales în Diaspora. Le mulțumesc românilor care au avut răbdare, unii foarte multă, care au ajuns să își exprime votul pentru România Europeană. Cu toții am votat pentru o Românie europană. Nu pot să nu observ că PSD a doua oară și în 2014 și în 2019 și-a bătut joc de români, mai ales de Diaspora. Rușine, PSD!”, a declarat Klaus Iohannis.

Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române.