IOHANNIS, o nouă GAFĂ în Italia: voia să intre în Primăria Romei, ÎNAINTE ca gorniștii de protocol să îi sune ONORUL

Publicat: 17 10. 2018, 12:30
Actualizat: 14 02. 2019, 03:28

La sosirea la sediul Primăriei Romei, președintele Klaus Iohannis nu s-a oprit să salute, conform ceremonialului și intenționa să urce scările spre intrarea în clădire. Atenționat de o persoană din delegația care a întâmpinat cuplul prezidențial, Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, s-au oprit și au așteptat ca gorniștii să sune semnalul de sosire a oaspeților și apoi le-a dat onorul.

Vezi gafa cuplului prezidențial român la minutul 3:42 din imaginile următoare.

Nu e prima gafă de protocol a președintelui român în timpul vizitei în Italia. Luni, la întâlnirea cu premierul italian Giuseppe Conte, după prima parte a ceremonialului de primire, Iohannis s-a întors și a vrut să intre în Palatului Guvernului, deși ar fi trebuit să continue să meargă în curte, în timp ce garda prezenta onorul. După ce prim-ministrul italian l-a avertizat și i-a făcut un semn discret din cap, apoi cu degetul, președintele român s-a prins de eroare, iar ceremonialul a continuat.

Vedeți gafa lui Klaus Iohannis la minutul 4:52 din imaginile următoare:

 

La întâlnirea de marți cu reprezentanții comunității românești din Italia, Klaus Iohannis a declarat că fiecare român din Italia reprezintă „un ambasador al României”. Șeful statului a recunoscut cu oarecare invidie că Roma este cel mai frumos oraș din lume.

Președintele României efectuează în aceste zile o vizită de stat în Italia. El a avut, luni, întrevederi cu premierul, Giuseppe Conte, și cu șeful statului italian Sergio Mattarella. Cu ocazia vizitei, șeful statului român a decorat-o pe fiica șefului statului italian, Laura Mattarella, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Mare Cruce, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută la dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie româno-italiene”. Ea este cunoscută pentru implicarea în diverse proiecte sociale, însă nu este clar ce merite are în relația cu România și nici Administrația prezidențială nu le-a făcut publice.

Lista oficialilor italieni decorați de șeful statului român este foarte lungă, de la secretarul de stat al Președinției Italiei, până la șefa Serviciului Ceremonial al aceleiași instituții.