Iohannis va discuta cu Dragnea pentru numirea noului director al SIE: Au existat niște cutume, dar asta nu înseamnă că se va ține cont

Publicat: 22 03. 2017, 16:57
„Acum, Parlamentul, după 7 luni a reușit să vacanteze postul. Da, la momentul potrivit voi face o propunere. Am de gând să discut cu majoritatea parlamentară înainte să fac publică propunerea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni. 
 
La mai bine de jumătate de an de la demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, plenul reunit al Parlamentului a vacantat miercuri funcția de director al SIE, urmând ca președintele Klaus Iohannis să facă o nominalizare care să fie supusă votului Legislativului. Despre propunerea sa, șeful statului a transmis din nou că aceasta va fi făcută „la momentul potrivit”. 
 
Întrebat dacă se va consulta cu puterea în această chestiune, în condițiile în care are nevoie de majoritate pentru ca varianta sa să treacă de Parlament, președintele a răspuns afirmativ. Aceeași replică a avut și atunci când a fost întrebat dacă este mulțumit de activitatea directorului interimar al SIE, generalul Silviu Predoiu, menționând, însă, că e nevoie de un director civil. 
 
Referitor la obiceiurile potrivit cărora Serviciile erau „împărțite” între putere și opoziție, Klaus Iohannis a replicat: „Sigur, au existat anumite cutume, că un serviciu este la putere, unul la opoziție, dar asta nu înseamnă că se va ține cont de aceste cutume”. Președintele a evitat să lămurească și dacă va fi vorba de un politician care să preia Serviciul de Informații Externe, adăugând că e prea devreme să se discute nominal, despre o persoană, și că nu se grăbește deloc în această privință. 
 
Referitor la tensiunile din ALDE, formațiune care face parte din coaliția de guvernare și care va fi, cel mai probabil, convocată la discuții pe această, președintele a transmis că va avea răbdare până când aceștia vor clarifica lucrurile pentru a deschide acest subiect.