VIDEO | Un moment mai puțin cunoscut: Ion Cristoiu, despre înmormântarea soților Ceaușescu: „S-a dat un comunicat, care este un fals criminal”

Publicat: 31 12. 2023, 14:25
Actualizat: 31 12. 2023, 15:54

This browser does not support the video element.

Publicistul și scriitorul Ion Cristoiu a relatat, pe canalul său de YouTube, un episod care a avut loc în urmă că 34 de ani, atunci când soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost înmormântați.

„Înmormântarea a fost filmată de celebru colonel Ion Baiu, cel care a filmat și execuția și procesul. Videoclipul este mai mare, are și momentul în care cei doi sunt în coșciuge neacoperite. Nu mi-am permis să redăm acest fragment.

În primul rând istoria acestui film. Pe 22 aprilie 1990, televiziunea era în plină campanie electorală pentru prezidențiale și parlamentare. În 20 mai aveau loc alegeri.

Televiziunea Română, zisă și «liberă», s-a gândit să difuzeze caseta completă. Ce înseamnă caseta completă? (…) Am scris un studiu despre istoricul anunțării morților Ceaușescu la televiziune. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat cred că citit de Petre Popescu, în după-amiaza lui 25 decembrie. S-a dat un comunicat.

Acest comunicat este de la un capăt la altul un fals criminal, deoarece, la insistența lui Ion Iliescu, care a scris cu mâna lui sentința care va fi dată publicității ulterior a fost modificată și s-a adăugat în comunicatul către popor o ticăloșie și anume că Ceaușescu a avut un miliard de lei în străinătate”.

Întregul vlog al lui Ion Cristoiu poate fi urmărit aici: