Cristian Andrei
11.01.2014
Politică

Judecătorii CCR au decis în unanimitate: DESCENTRALIZAREA propusă de Guvern este NECONSTITUȚIONALĂ

Judecătorii CCR au decis în unanimitate: DESCENTRALIZAREA propusă de Guvern este NECONSTITUȚIONALĂ
CCR a decis: legea descentralizării este neconstituțională. Descentralizarea României a fost propusă de Guvern, care și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului

Judecătorii Curții Constituționale au decis că proiectul legii descentralizării, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului în noiembrie 2013, este neconstituțional.

„Cu unanimitate de voturi, admite obiecția de neconstituționalitate în ceea ce privește criticile de neconstituționalitate intrinsecă și constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de unele ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și a unor măsuri de reformă privind administrația publică, în ansamblul ei, este neconstituțională”, se arată în decizia CCR.

De asemenea, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au resping „criticile de neconstituționalitate extrinsecă a Legii”.

Decizia se va comunica președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru și se publică în Monitorul Oficial.

Cum explică un judecător decizia luată – diferența majore între proiectul de lege și anexele la bugetul de stat

Un judecător al CCR a explicat decizia luată în unanimitate prin faptul că în proiectul de lege privind descentralizarea se vorbește de bunuri proprietate publică și bunuri proprietate privată, dar în anexele la legea bugetului de stat se prevăd doar bunuril proprietate privată.

De asemenea, bunurile care urmează să fie descentralizate nu sunt individualizate decât prin număr de inventar, dar nu se atestă apartenența sau statutul juridic.

Mai mult, judecătorii Curții Constituționale au descoperit că în privința plajelor legea prevede dreptul de administrare, iar în anexe se stipulează dreptul de proprietate.

Curtea a reținut încălcarea:

principiului autonomiei locale, în privința trecerii bunurilor din domeniul privat al statului în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, fără exprimarea  consimțământului  autorităților administrației publice locale/județene;

regimului constituțional al proprietății, în privința transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, în domeniul public/privat al unităților administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun în materie,  fără o identificare conform legiilor în vigoare  a bunurilor în cauză;

exigențelor de claritate, precizie și predictibilitate a legii prin reglementarea  contradictorie a drepturilor care se transferă/constituie  prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ în materie și  cu reglementările din care sunt preluate competențele descentralizate,  reglementarea unor structuri descentralizate cărora nu le este conferită nicio atribuție (comisiile județene ale monumentele istorice) cu menținerea în paralel a structurilor care au format  obiectul descentralizării (comisiile zonale ale monumentelor istorice); 

principiului legalității, prin nerespectarea cadrului legal în materia descentralizării și a  proprietății.

Istoricul descentralizării

Sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de PDL și a fost semnată de 70 parlamentari democrat-liberali.

Curtea Constituțională trebuia să analizeze sesizearea PDL la începutul lunii decembrie, însă au decis să amâne o decizie până în 10 ianuarie.

Președintele Traian Băsescu a spus că va contesta și el proiectul legii descentralizării la Curtea Constituțională.

„Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez pubic că este o crimă administrativă, nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcționarea acestor instituții – schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor- dar se uită definiția statului român, care e stat unitar. Vă dau scris că dacă vor face această mișcare, antinațională, vor trebui să reînființeze în câteva luni noi direcții”, a declarat în luna noiembrie președintele Băsescu.

Gândul a scris în premieră la sfârșitul lunii septembrie despre faptul că Guvernul intenționează să promoveze în toamna lui 2013 proiectul legii descentralizării.

În primă fază, premierul a negat faptul că un astfel de proiect este discutat în Guvern, revenind după trei zile, când a afirmat că „susține proiectul prezentat în Gândul”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a caracterizat descentralizarea ca fiind prima rupere reală de comunism. Prin descentralizare mai multe instituții deconcentrate aflate în subordinea ministerelor vor trece în coordonarea autorităților locale.
Domeniile care vor fi descentralizate, ca și competențe, atribuții și instituții, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul și sportul, autorizarea și clasificarea în turism, cluburile și bazele sportive, taberele școlare, precum și competențele teritoriale legate de pescuit.

 

Inchide