Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Adriean Videanu

Publicat: 04 02. 2015, 15:19

Președintele Klaus Iohannis a dat curs solicitării Parchetului General de a începe urmărirea penală a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Iohannis a transmis Ministerului Justiției cererea procurorilor.

„În temeiul dispozițiilor Art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, Art. 12 și Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008, Președintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a domnului Videanu Adriean, în calitate de fost ministru al Economiei, respectiv al Economiei, Comerțului și Mediului de afaceri, pentru a se proceda conform legii”, a informat Administrația Prezidențială.

Adriean Videanu a fost ministru al Economiei în perioada 2008-2010, iar acum este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la delapidare. Adriean Videanu este anchetat în două dosare. În cel de față, el este inculpat, alături de alt fost ministru al Economiei, Varujan Vosganian, în dosarul Romgaz-Interagro. Astfel, potrivit procurorilor, cei doi au aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr de șase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi foști miniștri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate națională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

În cel de-al doilea dosar, în care este implicată și fosta șefă DIICOT, Alina Bica, Adriean Videanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la sfârșitul lunii ianuarie, fiind ridicat de acasă și dus în arestul Poliției, măsura fiind dispusă de Curtea Supremă în dosarul în care este acuzat de complicitate la abuz.

„Singurul lucru pe care mi-l reproșez este că în zece minute am trecut de la situația de suspect la cea de inculpat și n-am avut timp să depun probele la DNA, că n-am fi ajuns în situația asta”, a declarat fostul ministru, adăugând că a fost șocat la aflarea deciziei de arestare a sa,”mai ales prin perspectiva faptului că nu există o acuză de corupție, este o acuză de complicitate la abuz în serviciu”, a declarat el.

Adriean Videanu și-a pasat acțiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru soției și copilului, ulterior acestea fiind scoase de sub sechestru de către Alina Bica, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a lui Videanu obținut de Mediafax.

Potrivit documentului anchetatorilor, „rezultă cu evidență , din cronologia naturii și destinației celor 80 acțiuni, aparținând numitului Videanu Adriean, de la SC Titian Mar SA că, anterior datei de 24.09.2013 când s-a dispus în această cauză luarea măsurii asiguratorii în vederea instituirii unui sechestru asigurator, au fost efectuate demersuri pentru convertirea acțiunilor nominative ale numitului Videanu Adriean în acțiuni la purtător”.