Klaus Iohannis l-a decorat din nou pe Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, cu „Ordinul Național Steaua României” în grad de ofițer

Publicat: 20 03. 2024, 18:22

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a oferit, pentru a doua oară, lui Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, titlul „Ordinul Național Steaua României” în grad de ofițer. Decretul a fost semnat pe 18 martie, iar decorarea a avut loc în ziua următoare.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, 18 martie, un decret, în care Sorin Cîmpeanu și alte cadre academice, au primit distincția „Ordinul Național Steaua României”. Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației a mai fost decorat de șeful statului în 2019, când a primit  „Ordinul Național Steaua României”, în grad de cavaler.

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer domnului Cîmpeanu Sorin Mihai, președintele Consiliului Național al Rectorilor și Președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF)”, se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Alături de Sorin Cîmpeanu, au mai fost decorați și alți specialiști din mediul universitar, cu titlul „Ordinul Național Steaua României”. Este vorba, printre alții, și de Spiță Doina Paula (Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, vicepreședinta Federației Internaționale a Profesorilor de Limba Franceză) – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler; Cosovanu Irina-Ofelia (președinta Asociației Române a Profesorilor de Limba Franceză) – Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler;

Sorin Cîmpeanu: „E improprie suspiciunea de plagiat”

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în cadrul emisiunii „Față-n față cu Ion Cristoiu”, Exclusiv pentru Gândul, că suspiciunile de plagiat sunt improprii pentru un caiet cu lucrări practice.

„În cazul plagiatului este vorba de un caiet cu Îmbunătățiri Funciare. Tabelele sunt sub forma unor tabele de tabla înmulțirii. Nu e vorba de un curs. Tabelele sunt destinate unor anumite discipline. Această disciplină are partea de curs și partea de lucrări practice și proiect. La partea de lucrări practice și proiect, pentru a sprijini studenții trebuie să le oferi o serie de informații care în urmă cu 20 de ani nu erau disponibile pe internet, ca acum.

Trebuia să le pui la dispoziție o serie de tabele ajutătoare, pentru că nu toată lumea avea calculatoare capabile. Erau destinate lucrului cu studenții dintr-o anumită facultate, dintr-un anumit an de studiu la o anumită disciplină, circa 100 de exemplare.

Studentul avea posibilitatea să lucreze cu îndrumătoarele care erau puse la dispoziție în laborator, dar cei mai mulți doreau să și le cumpere contra unui preț de câțiva lei pentru a le utiliza și acasă, în cămin sau unde lucrau ei.

E improprie suspiciunea de plagiat într-un caiet de lucrări practice. Este improprie acuzația de plagiat într-un manual de limba română în care dai definiții.

E improprie noțiunea de plagiat în legea lui Arhimede. Profesorul universitar își asumă prezentarea materialului updatat. În 2009 a fost reeditat acest caiet funciar”, a spus Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Noile legi ale educației, la a treia amânare de la doi miniștri, România educată mai așteaptă. ”Cea mai mare dorință este să însemne ceva mai bun și să nu se schimbe cel puțin un ciclu complet de învățământ”

VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „Nu mă tem că proiectele vor fi făcute praf de actualul ministru al Educației”

VIDEO | Ion Cristoiu: „Demisia lui Cîmpeanu a fost o mare diversiune. Guvernul și-a asumat legile educației”