Liderul deputaților PSD: Guvernul Orban inventează motive pentru angajarea răspunderii

Publicat: 06 12. 2019, 21:49

„Incapabil să-și onoreze promisiunile făcute în campania electorală, Guvernul Orban inventează motive pentru angajarea răspunderii. Ultimul pe listă, decontarea transportului școlar! Deși, prin liderul de grup, a solicitat – și a obținut!- introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.51/2019, Ludovic cel Bun la Toate (mai puțin la respectarea promisiunilor făcute propriului electorat!) ne anunță pompos că Guvernul său își va asuma răspunderea pe abrogarea acestui proiect”, a scris Alfred Simonis, vineri, pe Facebook.

Social-democratul a adăugat că Executivul și-ar asuma răspunderea pe abrogarea OUG 51 privind transportul, deși PNL nu a trimis reprezentanți ai Ministerului Transporturilor în comisia parlamentară de specialitate pentru a susține puncte de vedere pe actul normativ.

„Total surprinzător, anunțul vine după ce, chiar în această săptămână, guvernul PNL nu s-a obosit să-și trimită reprezentanții de la Ministerul Dezvoltării în Comisia de Transporturi, pentru a-și susține punctul de vedere, respectiv amendamentele propuse chiar de colegii din propriul partid. Și aceasta în condițiile în care membrii PSD din respectiva comisie s-au pronunțat pentru susținerea integrală a amendamentelor depuse”, a explicat Simonis.

El a mai preciat că Executivul Orban a dat înapoi și cu asumarea răspunderii pe Legea bugetului de stat, după ce și-a dat seama că demersul ar fi neconstituțional.

„De altfel, nu este prima încercare de ocolire a promisiunilor făcute propriului electorat și inventarea unor motive pentru angajarea răspunderii, altele decât cele promise!, pe principiul Ludovic, fă-te că lucrezi! Chiar în urmă cu câteva zile, același Guvern Orban anunța angajarea răspunderii pe Legea Bugetului de stat, pentru ca a doua zi, realizând neconstituționalitatea și implicațiile unui asemenea demers, să renunțe la idee”, a explicat Alfred Simonis.

Liderul deputaților PSD a prezentat pe scurt traseul OUG 51 în Parlament și acțiunile PNL.

„Faptele, pe scurt:

1. La solicitarea d-lui Florin Roman, OUG 51/2019 este introdusă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

2. În ședinta Comisiei de Transporturi, deși membrii PSD au fost de acord cu susținerea amendamentelor depuse de PNL la Comisia de Administrație (comisie co-raportoare) , dl. Moșteanu (USR) a solicitat amânarea cu o săptămână, invocând lipsa de interes a Ministerului Dezvoltării, care nu s-a deranjat să-și trimită reprezentantul pentru a susține modificările legislative. Amânarea a fost decisă chiar cu votul PNL-ul, prin președintele Comisiei de Transport, dl. Bodea.

3. Astăzi Ludovic Orban anunță angajarea răspunderii guvernului pe abrogarea OUG 51/2019, deși acest lucru se putea realiza, fără probleme, zilele trecute în Parlament.

4. Într-adevăr, nu ar mai fi avut prea multe motive pentru angajarea răspunderii…”, a conchis Simonis.

Executivul își va asuma răspunderea pentru abrogarea OUG 51 care scoate transportul public județean din sfera serviciilor publice, a anunțat vineri Ludovic Orban. Premierul a explicat că Guvernul va permite astfel decontarea navetei școlare.