Ludovic Orban nu crede că se va ajunge la anticipate: e puțin probabil

Publicat: 18 12. 2019, 23:22

„Pentru România, ar trebui gândit un sistem, să avem o perioadă de grație. Patru ani de zile, de fapt trei ani jumate, după alegerile parlamentare vom avea trei ani jumate fără alegeri. E foarte greu pentru că în momentul în care s-a prelungit prin modificarea Constituției, mandatul președintelui pe cinci ani de zile, atunci a făcut-o Năstase, dacă vă aduceți aminte care a vrut să candideze la Președinție, care a considerat că e utilă prelungirea mandatului de președinte la cinci ani de zile. E oarecum mandatul președintelui cu alegerile europarlamentare, dar teoretic e foarte greu că nu poti sa prelungesti Parlamentul la cinci ani de zile”, a spus Orban la Digi24, potrivit stiripesurse.ro.

Premierul spune că pentru schimbarea sistemului de alegeri ar fi necesar acordul parlamentarilor care niciodată nu vor vota lucruri care i-ar dezavantaja.

„O modificare a sistemului de alegere din România, în actualul Parlament, părerea mea este că e puțin probabilă. Există o majoritate pentru turul doi în Camera Deputaților, nu în Senat, există o majoritate pentru revenirea alegerii președintilor de consilii judetene de către consilierii județeni, mi-e greu să cred că se poate constitui o majoritate pentru schimbarea unui sistem care să dezavantajeze parlamentarii care sunt astăzi în funcție. Dar vrem anticipate”, a spus Ludovic Orban la Digi24.