Maia Sandu i-a retras lui Vlad Plahotniuc „Ordinul Republicii”, acordat în 2014

Publicat: 18 02. 2021, 14:23
Mediafax FOTO / Alexandru DOBRE

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a precizat, joi, că a dispus retragerea „Ordinului Republicii” care i-a fost acordat în 2014 omului de afaceri Vlad Plahotniuc!

„Astăzi i-am retras lui Vlad Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat.

„Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale”

Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor.

Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat”, a anunțat pe Facebook Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Vlad Plahotniuc a primit distincţia „Ordinul Republicii’ în anul 2014

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în ziua când guvernul condus de Pavel Filip şi-a anunţat demisia. Plahotniuc, despre care s-a spus că ţinea sub control principalele instituţii ale statului din Republica Moldova, a fost dat în căutare internaţională şi interstatală, potrivit Agerpres.