Marcel Ciolacu: „Eu cred că Pilonul II nu trebuie desfiinţat. Trebuie să dezvoltăm asigurările private”

Marcel Ciolacu: Eu cred că Pilonul II nu trebuie desfiinţat. Trebuie să dezvoltăm asigurările private
Marcel Ciolacu
Publicat: 12/08/2022, 19:12

Președintele PSD, Marcel Ciolacu spune că Pilonul II de pensii nu ar trebui desființat, ci mai degrabă ar trebui dezvoltat sistemul asigurărilor private, capitol la care România nu stă foarte bine.

„Se pare că mai este (acest sistem – n.r.) în Venezuela, nu suntem chiar unicat. Eu cred că Pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi în ceea ce priveşte asigurările private, să dezvoltăm tot lanţul. Este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. Trebuie dezvoltată toată legislaţia şi să îi dăm cu totul şi cu totul altă anvergură”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă se discută despre o reducere a contribuţiei la pensiile private obligatorii, liderul social-democrat a negat acest fapt. „Nu a fost nicio astfel de discuţie vreodată, nici în interiorul partidului, nici în interiorul grupului Partidului Social Democrat şi nu am auzit nici la altcineva”, a susţinut Marcel Ciolacu.

„În momentul de faţă ştim practic că de la lună la lună ne dispar bani din acel pilon şi din ceea ce am acumulat până acum, din cauza eficienței slabe şi am avertizat acest lucru. Am discutat cu ASF pentru identificare a unor soluţii pe care să le punem pe masa politicului şi să luăm decizii. Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II”, a declarat miercuri ministrul Muncii, Marius Budăi.

Guvernul a aprobat în martie o OUG prin care majorează contribuția virată la Pilonul 2 de la 3,75% la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024, prima de acest fel, în altă ordonanță privind creșterea taxelor (OUG 16/2022), sunt taxate dividendele încasate de fondurile de pensii, introducându-se problema dublei impozitări.

Sursa: Digi24

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase