Marko Bela: E greu să votezi un guvern care îți promite, ca primă măsură, anularea unei HG

Publicat: 03 05. 2012, 21:01
Actualizat: 12 12. 2013, 22:46

Senatorul UDMR Marko Bela susține că este „cam greu” pentru Uniune să susțină un guvern care promite, ca primă măsură, anularea unei HG privind drepturile minorităților, afirmând că „ar fi o premieră foarte tristă și foarte periculoasă în România să se anuleze un drept deja dobândit”.

„Susținerea Guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil că înainte de vot, luni, o să mai avem o ședință cu grupurile parlamentare și acolo să finalizăm poziția noastră. Dar este cam greu să votezi un guvern care îți promite, ca primă măsură, de exemplu, anularea unei Hotărâri de Guvern privind drepturile minorităților”, a declarat, joi, într-o conferință de presă, la Deva, senatorul UDMR Marko Bela, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că în cazul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, Guvernul a respectat Legea învățământului, care prevede că în România există trei instituții de învățământ superior multiculturale: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea de Artă și UMF, ambele din Târgu Mureș.

„Am mari regrete că s-au trezit atât de mari respingeri și împotriviri față de o solicitare justă și legală, ca și în cazul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș să se aplice acele dispoziții ale legii care ar conferi atribuții decizionale acelor cadre didactice care predau în limba maghiară. Atât și nimic mai mult”, a spus Marko.

El a explicat că Guvernul nu a făcut altceva, prin acea hotărâre, decât a impus aplicarea legii.

„Eu consider că responsabilitatea respectării drepturilor minorităților, cele constituționale și cele legale, revine, cu tot respectul, nu Senatului unei universități, ci guvernanților, Guvernului și instituțiilor statului. Guvernul trebuie să vegheze asupra respectării legii în orice domeniu, inclusiv în domeniul drepturilor minorităților”, a afirmat el.

Marko a spus că viitorul guvern ar trebui să-și „revadă” poziția față de UMF Târgu Mureș pentru ca România să nu asiste la „o premieră extrem de tristă” în care sunt anulate drepturi câștigate deja de către minorități.

„Eu aș recomanda celor care vor veni la Guvern, săptămâna viitoare, dacă vor primi votul de învestitură, dar se pare că există această majoritate, să-și revadă poziția privind UMF, fiindcă relațiile interetnice, conviețuire interetnică bună nu este responsabilitatea UDMR, a unei anumite formațiuni politice, ci este răspunderea tuturor celor care și-au asumat un rol politic. Eu sper foarte mult că totuși își vor revedea această poziție, pentru că altfel vom avea o premieră extrem de tristă în România, și anume anularea unor drepturi deja dobândite. Până acum, în România, în acești 22 de ani de după 1989, mai încet sau mai repede, cu pași mai mici sau mai mari, am lărgit condițiile și drepturile minorităților. Ar fi o premieră în România, foarte tristă și foarte periculoasă, să se anuleze un drept deja dobândit. Cred că va trebui să mai avem discuții în sensul acesta”, a spus Marko.

Premierul desemnat Victor Ponta a susținut, miercuri, după ședința CExN, că nu s-a discutat în PSD despre anularea HG privind UMF Târgu Mureș, el precizând că aceste discuții vor avea loc în USL și că i s-ar părea neserios din partea sa să vorbească și să se comporte ca și cum ar fi la guvernare.

Anterior, surse din PSD au declarat pentru MEDIAFAX că premierul desemnat Victor Ponta le-a spus, miercuri, membrilor Consiliului Executiv Național (CExN) al PSD, că prima decizie a Guvernului său după învestire va fi să anuleze HG privind Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că „este convenit” faptul că în prima ședință a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureș.

El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanții maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare.

Întrebat dacă nu riscă USL să nu mai aibă o colaborare cu UDMR pe plan parlamentar, prin această decizie, Crin Antonescu a afirmat: „Nu este visul vieții mele de politician să am colaborare cu UDMR în plan parlamentar. Apreciez colaborarea cu oricine, am colaborat în mai multe rânduri cu UDMR, și la putere și eu, care sunt mai bătrân, și în opoziție. Noi nu luăm decizii în funcție de sprijinul sau colaborarea UDMR, UNPR, PSD sau PNL”.

Hotărârea de guvern privind înființarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureș a fost aprobată la sfârșitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.

Actul normativ stabilește că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară și engleză.

Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.