Oncu Marius Gheorghe
23.04.2012
Politică

Merkel: Germanii trebuie să conștientizeze sacrificiile unor țări precum România sau Bulgaria

Merkel: Germanii trebuie să conștientizeze sacrificiile unor țări precum România sau Bulgaria
Germanii trebuie să conștientizeze sacrificiile populației statelor UE din afara zonei euro, precum țările baltice, Bulgaria și România

Germanii trebuie să conștientizeze sacrificiile populației statelor UE din afara zonei euro, precum țările baltice, Bulgaria și România, care contribuie la stabilitatea euro și nu primesc atât de multă atenție, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, într-un discurs în Parlamentul german.

Merkel a subliniat în discurs atât situația membrilor UE care nu au trecut încă la euro, dar și problemele populației din țările euro cu datorii foarte mari, obligate să adopte măsuri dure de austeritate. Cancelarul a promis că va apăra euro, monedă pe care o consideră mai puternică decât fosta marcă germană, însă a avertizat că Europa trebuie să se pregătească de un „maraton” dur pentru recâștigarea credibilității pierdute în timpul crizei.

„Este important să ținem minte problemele cu care se confruntă populația în Spania, Portugalia și mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, să conștientizăm sacrificiile pe care le face populația în țările din afara zonei euro, precum țările baltice, Bulgaria și România, și care nu primesc atât de multă atenție”, a spus Merkel, potrivit Reuters.

Aceste țări contribuie la stabilitatea monedei europene, a afirmat cancelarul în discursul din Parlament.

„Deseori nu ne dăm seama de contribuția pe care populația din țările pe care le-am menționat o aduce pentru ca euro să fie o monedă solidă, stabilă. Polonia a spus întotdeauna clar că este pregătită pentru un angajament important, chiar dacă nu a adoptat încă euro”, a adăugat șeful executivului german.

Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligațiuni comune la nivelul zonei euro ca soluție anticriză, notând că astfel de operațiuni ar încălca constituția Germaniei.

Cancelarul a cerut consolidarea prerogativelor instituțiilor europene în privința controlului bugetelor naționale prin modificarea tratatelor UE, dar și utilizarea fondului de urgență al zonei euro pentru stabilizarea piețelor.

Liderii UE se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanță crucială pentru viitorul zonei euro.

Declarațiile lui Merkel pregătesc astfel terenul pentru o săptămână de discuții intense la vârful UE, liderii politici încercând să ajungă la un consens pe un „pact fiscal” care să confere Comisiei Europene prerogative extinse în privința controlului bugetelor statelor din zona euro, să cuprindă sancțiuni dure pentru statele care încalcă reglementările europene și să asigure integrarea fiscală accelerată la nivelul uniunii monetare.

Merkel va merge luni la Paris pentru a prezenta, împreună cu președintele francez Nicolas Sarkozy, propunerile franco-germane de modificare a tratatelor UE.

Sarkozy a salutat joi apelurile Germaniei privind un nou tratat care să înăsprească disciplina fiscală în zona euro, însă, spre deosebire de Merkel, liderul francez nu a vorbit despre consolidarea prerogativelor Comisiei Europene sau ale Curții Europene de Justiție.

Sarkozy, care dorește să câștige în primăvara anului viitor un nou mandat, a propus o Europă „interguvernamentală”, în cadrul căreia președinții și premierii statelor din zona euro ar avea ultimul cuvânt de spus pe bugetele naționale.

Opoziția din Franța îl acuză pe Sarkozy că promovează „un tratat de austeritate dictat de Germania”. Merkel a făcut o paranteză în timpul discursului din Bundestag pentru a respinge aceste acuzații.

PreședinteleTraian Băsescu s-a aflat pe 10 noiembrie la Berlin, pentru o vizită oficială de o zi, în timpul căreia a avut întâlniri cu președintele Germaniei, Christian Wulff, și cancelarul Angela Merkel.

După întrevederea cu președintele Băsescu, Merkel a declarat că România a confirmat că vrea să adere la euro în 2015, menționând că respectă acest lucru, știind ce înseamnă aplicarea unor reforme grele pentru populație, șeful statului afirmând că România își menține obiectivul.

„România a confirmat că vrea să adere în 2015 la euro. Respect acest lucru, știu ce înseamnă să se întreprindă reforme dificile pentru populație. Doresc să felicit Guvernul român pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme”, a spus Merkel.

La rândul său, Traian Băsescu a spus că România nu renunță la obiectivul de aderare la euro în 2015. El a mai spus că România nu crede într-o Europă fragmentată.

„I-am prezentat doamnei cancelar (Angela Merkel – n.r.) viziunea noastră cu privire la Europa. Nu credem într-o Europă fragmentată și în șansele noastre separate. Niciunul din statele UE, poate ar reuși Germania, dar în rest, probabil că niciun stat al UE nu va reuși să culeagă decât efectele globalizării, dacă Europa nu va fi unită în fața procesului de globalizare pentru a se afla la pupitrul de comandă”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că România susține „fără rezerve” un proces de integrare accelerat al statelor din UE.

Inchide