Mesaj dur al lui Dragnea pentru liderii maghiarilor: „Să nu se gândească UDMR că vreodată în țara asta proiectul de autonomie va prinde viață”

Publicat: 23 09. 2014, 14:43
Actualizat: 28 09. 2018, 20:35

„În legătură cu demersul început de cei de la UDMR cu autonomia Ținutului Secuiesc, eu le transmit că nu e de glumă cu acest demers și să nu se gândească cineva din cele două județe din UDMR sau de oriunde că un asemenea proiect vreodată în țara asta ar putea să prindă viață. Este exclus acest lucru”, a afirmat Dragnea.

El a mai spus că reprezentanții UDMR din Guvern trebuie să se gândească la faptul că este „puțin ciudat” să jure pe Constituție și să înceapă acest demers care încalcă flagrant legea fundamentală.

 

„Ar fi bine pentru colegii de la UDMR din Guvern să se gândească că este puțin ciudat să juri pe Constituție atunci când ești în Guvern și să începi un demers care încalcă flagrant Constituția. Este o oarecare incompatibilitate”, a adăugat Dragnea.

Proiectul UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc a fost prezentat oficial de către președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din județele Harghita, Covasna și Mureș ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar și indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituție și prezentului statut”.

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional și unul executiv cu președinte care să participe la ședințele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

În proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată „limbă oficială în regiune”, iar redactarea bilingvă este „obligatorie” pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în școlile cu predare în limba română, pentru „a exista bilingvism încă din copilărie”.

Proiectul are 97 de articole și este postat pe site-ul Uniunii în limbile română și maghiară, dar va fi tradus și în engleză.