Ministrul delegat Toader vrea o absorbție de 100% a banilor comunitari până în 2023

Publicat: 04 01. 2017, 11:32

„Îi urez mult scucces doamnei ministru Toader în noul mandat. Doamna Toader este cea care a scos România din necaz cu fondurile europene, împreună cu domnul ministru Nica și Teodorovici”, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul PSD Victor Ponta.

Toader și-a început discursul urându-le celor prezenți să aibă „un an excepțional”.

Mihaela Toader și-a prezentat activitatea profesională, a oferit detalii despre viața personală și a spus că obiectivele pe care le are în mandatul său sunt „simple”

„Să avem un an excepțional. Sunt Mihaela Toader. Am doi copii. (…) În ultimele 4-6 luni am fost acasă. Avem bucuria de a mai avea încă un copilaș, dar nu am pierdut legătura cu colegii din minister. (…) Accept această provocare chiar dacă ea va însemna mai puțin timp alături de familia mea și mai mult timp alături de dumneavoastră”, a spus Mihaela Toader.

Toader a afirmat că avem nevoie nu numai de cele 32 de miliarde de euro fonduri europne, dar și de „suflul și modul în care aceste fonduri ne pot schimba nouă mentalitatea”.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a spus că își propune un grad de absorbție de 72,5% până 2020 și 100% până în 2023, afirmând că actualul exercițiu financiar „ne arată că se poate”.

Audierea nu a fost lipsită de dispute între opoziție și majoritatea parlamentară. Deputatul PMP Eugen Tomac a criticat faptul că deputații nu pot pune câte întrebări vor.

„Este vorba despre audierea unor miniștri, indiferent de programul pe care l-ați făcut dumneavoastră nu pot să iasă deputații fără să pună întrebări. (…) Este un abuz ceea ce se întâmplă în comisie”, a spus Tomac.

În replică, Victor Ponta a afirmat că dacă regula stabilită de comisie nu este respectată- preluarea seturilor de întrebări și răspunsul ulterior al ministrului propus, Mihaela Toader va epuiza timpul rezervat audierii răspunzând timp de 40 de minute unei singure întrebări.

Ministrul delegat pentru fonduri europene a primit aviz pozitiv, cu 18 voturi „pentru” și 8 „împotrivă”.