Ministrul Justiției pune sub semnul întrebării Raportul GRECO despre Justiția din România. „Experții nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul conținutului”. LIVE VIDEO

Publicat: 09 05. 2018, 11:09
Actualizat: 26 03. 2019, 18:03

Ministrul Justiției a lansat și un îndemn către Opoziție și colegii din Senat, precizând că experții GRECO cu care a stat de vorbă nu s-au ridicat la nivelul conținutului raportului, ar documentul este doar unul orientativ și facultativ.

„Am un îndemn, acela de a ne păstra demnitatea de legiferare, în acord cu specificul național, cu interesul național, respectând standardele constituționale și europene. Exprim speranța faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experților GRECO, realizate pe baza unei documentări. Eu personal am stat de vorbă cu experții GRECO, nu mi-au creat convingerea, personal, că profesional se ridică la nivelul conținutului acelui raport. Raportul se referă la demersurile de modificare ale legilor justiției, la modificarea codurilor, îndeamnă legiuitorul să se abțină de la înființarea acelei secții speciale de anchetare a magistraților, îndeamnă la respectarea independenție justiției și își exprimă îngrijorarea față de procedura de revocare a procurorului șef al DNA, când mâine CCR va decide asupra conflictului instituțional sesizat de Guvern. Prin urmare, aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce CCR a stabilit. CCR a stabilit că înființarea secției speciale e în acord cu Constituția. Raportul GRECO e unul de orientare, facultativ, dar expertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voința legiutorului național. Vă rog să vă uitat în deciziile CCR pe modificatea legilor justiției. Uitați-vă în deciziile respective care face fiecare referire la standardele stabilite de Comisia de la Veneția”, a completat Toader.

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a publicat miercuri un raport despre România în care își exprimă „profunda îngrijorare” față de anumite aspecte ale reformelor sitemului de justiție adoptate de Parlamentul de la București.