Ministrul Tudorel Toader, despre cele doua variante ale lui Klaus Iohannis, care sunt, de fapt trei

Publicat: 31 05. 2018, 11:37
Actualizat: 25 03. 2019, 21:30

„Eu nu cred că președintele nu va da curs deciziei CCR. (…) În opinia mea, președintele, astăzi a luat act de comunicat. Președintele a spus că așteaptă motivația deciziei – corect era motivarea, acele considerente. Sigur, le așteaptă pentru că încă nu s-a produs încă niciun conflict juridic, când se publică decizia apare o obligație în sarcina președintelui de a emite decretul. În momentul acela, i-a trecut trecut timpul de reflecție și are, categoric, două variante – să respecte decizia Curții și a doua – să nu o respecte și să nu emită decretul și să nu emită decret de revocare. Sigur, să nu excludem și o altă ipoteză. Pentru a se evita această abordare, poate să vină o DEMISIE și decretul ar rămâne fără obiect”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Curtea Constituțională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi.

„Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.