Momentul rar în care Băsescu este de acord cu Iohannis. „E o încălcare gravă a atribuțiilor președintelui de către Guvern”

Publicat: 30 04. 2018, 20:28

„Oricine depune moțiune de cenzură are sprijinul nostru. (…) Nu suntem de acord ca România să aibă un guvern condus de o marionetă”, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, la România TV, întrebat dacă va susține o moțiune de cenzură îndreptată înpotriva Vioricăi Dăncilă.

Traian Băsescu a afirmat că Guvernul a încălcat atribuțiile președintelui Klaus Iohannis prin faptul că nu l-a informat că în ședința Executivului se va discuta despre mutarea ambasadei la Ierusalim, lucru care i-ar fi permis șefului statului să participe la ședință, așa cum prevede Constituția.

„Cei de la Cotroceni nu au fost informați (…) Președintele a fost informat că se discută în ședința de Guvern problema mutării ambasadei la Iersusalim ca să fie prezent? (…) Nu a fost informat. Este o încălcare gravă a atribuțiilor președintelui de către Guvern”, a susținut Băsescu, cu privire la argumentele care ar putea sprijini o moțiune de cenzură.

Traian Băsescu s-a arătat sceptic în privința șanselor de reușită pe care le-ar putea avea o moțiune de cenzură depusă de PNL. „Eu anticipez un eșec la moțiunii de cenzură (…)”, a spus Băsescu.

Liderul PMP a precizat că deși PNL poartă discuții cu Victor Ponta, acesta are doar opt parlamentari neafiliați, un număr insuficient pentru ca moțiunea de cenzură să treacă.

Klaus Iohannis a cerut, vineri, demisia premierului Viorica Dăncilă.

„Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României”, a spus președintele Iohannis.

În replică, Viorica Dăncilă a anunțat, tot vineri, că nu are niciun motiv să își dea demisia.