MOȚIUNEA DE CENZURĂ. Năstase: După părerea mea, în acest moment nu există bază legală pentru exploatarea gazelor de șist

Publicat: 27 04. 2012, 15:45
Actualizat: 27 04. 2012, 15:45

Fostul premier Adrian Năstase (PSD) a solicitat, vineri, un drept la replică după discursul în Parlament al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, el arătând că, după părerea sa, în acest moment, nu există bază legală pentru exploatarea gazelor de șist, scrie Mediafax.

Năstase a spus că hotărârea de Guvern din 2004 referitoare la concesionarea pentru exploatarea petrolieră fost dată în baza Legii petrolului, adoptată, ca și Legea minelor, în 2003-2004, el subliniind că în articolele 1 și 2 se prevede că în România, la acel moment, nu era permisă exploatarea gazelor de șist.

„După părerea mea, nici acum nu există bază legală pentru exploatarea gazelor de șist. De aceea, HG respectivă nu putea acorda licență pentru exploatarea gazelor de șist. De aceea, când s-a făcut transferul de licență de la Regal Petroleum la Chevron nu se putea transmite mai mult decât se obținuse prin HG și prin contractul inițial”, a spus Năstase.

Fostul premier a precizat că, dacă hotărârea de Guvern a aprobat exploatarea gazelor de șist, acest lucru s-a făcut fără o bază legală, el arătând că, în acest caz, cei care au acceptat vor trebui să respecte rigorile legii.

„Trebuie să vedem dacă trebuie să ne întoarcem la perioada romană în care să exportăm cu vagoneții zăcămintele de cupru sau de aur care să fie după aceea prelucrate în afara țării. Dacă asta este viziunea noastră pentru reindustrializare, acceptând cu toții că am făcut greșeli în anii care au trecut, atunci sigur că răspunsul pe care domnul premier și Guvernul l-au oferit aici este unul greșit”, a spus Năstase, în prezent președintele Consiliului Național al PSD.