Moțiunea de cenzură, suspendată în Parlament. George Simion (AUR): „Orice am depune e blocat de monstruoasa Coaliție”. USR PLUS: „Nicio surpriză: USL trăiește”

Publicat: 06 09. 2021, 14:12
Actualizat: 06 09. 2021, 14:47
Sursa foto: Facebook - captura - George Simion

Birourile permanente reunite ale Parlamentului nu au reușit să dea un vot, luni, pentru continuarea calendarului moțiunii de cenzură depusă vineri de USR PLUS.

După ce o liberalii din Senat, susținuți de UDMR, au cerut o amânare de două săptămâni, pentru verificarea semnăturilor de pe textul moțiunii, la votul din ședința Birourilor permanente nu a fost cvorum, doar 9 parlamentari pronunțându-se pentru. PSD s-a retras din ședință, potriivt Hotnews. Pentru cvorum este nevoie de 12 voturi.

George Simion: „Încalcă Constituția”

„Toată țara a putut să vadă votul, practic o moțiune de cenzură pe care nu suntem lăsați să o înaintăm. PSD va ieși acum cu o moțiune diferită, doar ca să se joace de-a moțiunile”, a declarat liderul AUR.

„Moțiunea de cenzură este suspendată până ajunge Florin Cîțu președinte PNL. Încalcă orice regulament, orice statut, încalcă Constituția, încalcă orice”, a comentat George Simion.

„Nici măcar o moțiune de cenzură nu putem să depunem, pentru că este o coaliție monstruoasă la conducerea României în momentul ăsta”, „orice am depune e blocat de monstruoasa Coaliție”, a spus George Simion

„Avem semnăturile, avem parlamentarii, avem ce vor ei să avem, avem!”, spune George Simion, în transmisiunea live din Parlament.

USR PLUS: „Nicio surpriză: USL trăiește”

„Biroul Permanent Reunit a fost boicotat a treia oară de PSD. Nicio surpriză: USL trăiește. În spațiul public, Marcel Ciolacu strigă că vrea să-l demită pe prim-ministru, dar reprezentanții PSD părăsesc ședințele în care ar putea să facă asta”, au transmis și reprezentanții USR PLUS, într-un mesaj pe Facebook.

„Boicotând a treia oară ședința Biroului Permanent Reunit de stabilire a calendarului moțiunii de cenzură, Marcel Ciolacu a confirmat că are comandă dublă și că nu-și dorește cu adevărat demiterea lui Florin Cîțu. Pe scurt: a pus PSD la remorca domnului Florin Cîțu. Tergiversările și contradicțiile PSD-ului, înțelegerile pe sub masă ale lui Marcel Ciolacu cu Florin Cîțu, ne arată, o dată în plus, că propriile interese ale PSD primează în fața interesului românilor. România are nevoie de un prim-ministru care să guverneze responsabil. Florin Cîțu nu este acest prim-ministru. De aceea, Florin Cîțu trebuie să plece”, au scris reprezentanții USR PLUS.

Marcel Ciolacu răspunsese, duminică, la Antena 3, la acuzațiile USR PLUS privin eventuale înțelegeri cu PNL, spunând că nu au fundament.

PSD are pregătită propria moțiune de cenzură, al cărui text a fost prezentat, joi, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Ce au cerut liberalii

În documentul depus, liberalii sesisează mai multe nereguli cu privire la semăturile de pe moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”,  semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR,  depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

„Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72)”, se arată în documentul depus.

Potrivit liderului deputaților USR PLUS, semnătura olografă este „o declarație de voință a semnatarului și numai acesta poate contesta autenticitatea acestesteia și până acum niciun semnatar nu a contestat semnătura. „Totul este o perdea de fum prin care  Florin Cîțu încearcă să se mai agațe, cu disperare, câteva zile de scaunul de la Palatul Victoria”, a spus Ionuț Moșteanu.

Pentru moment, pentru stabilirea calendarului ar trebui convocată o nouă ședință.

USR PLUS are 80 de parlamentari, iar AUR, 43. Pentru depunerea unei moțiuni de cenzură e nevoie de 117 semnături, iar pentru a trece în Parlament, de 234 de voturi în plen.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.