Liberalii din tabăra Florin Cîțu cer două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură – DOCUMENT

Liberalii din tabăra Florin Cîțu cer două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură - DOCUMENT
Liderii AUR, George Simion și Claudiu Târziu (FOTO - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 06/09/2021, 12:36
Actualizat: 06/09/2021, 13:43

Liderul grupului parlamentar al Partidului Național Liberal din Senat, Daniel Fenechiu, susținător al lui Florin Cîțu în cursa pentru conducerea partidului, a depus o adresă la birourile permanente reunite ale Parlamentului, care ar urma să decidă calendarul moțiunii de cenzură, adresă prin care cer un răgaz de două săptămâni pentru verficarea semnăturilor de pe documentul depus vineri seara, după suspiciuni privind legalitatea acestora.

În documentul depus, obținut de Hotnews, liberalii sesisează mai multe nereguli cu privire la semăturile de pe moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR,  depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Informația privind o anchetă privind semnăturile de pe moțiunea de cenzurăla adresa premierului susținut de PNL, Florin Cîțu, apăruseră înainte de ședința birourilor reunite, după ce, în spațiul public au apărut, în weekend, declarații referitoare la posibile nereguli care ar duce la anularea unora și ar face ca pragul minim constituțional să nu fie atins. Ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, a fost  programată la ora 12:00.

„Avem semnăturile, avem parlamentarii, avem ce vor ei să avem, avem!”, spune George Simion, în transmisiunea live din Parlament.

„Mai multe semnături nu sunt prezentate în original”

„În urma lecturării listelor de semnături atașate de inițiatori moțiunii de cenzură se observă următoarele aspecte de neregularitate:

Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72)

Unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44);

Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la ședințele de plen ale fiecărei camere/la ședințele comisiilor. Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiași parlamentari în listele de prezență, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea și realitatea acestor semnături și implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituție pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moțiunii nu se aflau în țară pentru a putea semna moțiunea de cenzură personal, în original.

În considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus și neconforme cu Constitutia si cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei moțiuni de cenzură, solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem ale moțiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR. Solicităm ca verificarea numărului minim necesar de semnături, precum si a autenticității semnăturilor inițiatorilor prin metoda comparării semnăturilor inițiatorilor din lista de semnaturi anexata motiunii de cenzură cu semnătura acelorasi parlamentari de pe alte înscrisuri precum lista de prezenta la sedintele de plen/ plen reunit/ comisii”, se arată în documentul obținut de Hotnews.

Termenul de două săptămâni (calendaristic) ar expira pe 20 septembrie, deci cu cinci zile înainte de data Condresului PNL, când au loc alegerile interne pentru președinția partidului, funcție pentru care candidează actualul lider, Ludovic Orban, și actualul premier, Florin Cîțu.

Președintele l-a convocat pe premierul Florin Cîțu la Cotroceni, la ora 12:30, cu o jumătate de oră după ora anunțată pentru ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.

Care e procedura constituțională

O nouă ședință a birourilor permanente reunite este, așadar, programată pentru luni, la prânz, pentru a stabili calendarul privind citirea și votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată de 234 de parlamentari. USR PLUS are 80 de parlamentari, iar AUR, 43.

Pe de altă parte, și PSD a pregătit și prezentat textul propriei moțiuni de cenzură,  intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”

Solicitare BPR ref motiune cenzura by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația