Marcel Ciolacu reacționează la acuzațiile USR PLUS privind o înțelegere tip USL: „Băi, secăturilor, voi faceți un blat ordinar”

Marcel Ciolacu reacționează la acuzațiile USR PLUS privind o înțelegere tip USL: „Băi, secăturilor, voi faceți un blat ordinar”
Marcel Ciolacu. președintele PSD / Sursa foto: Facebook - PSD
Publicat: 05/09/2021, 23:15

Președintele Partidulului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a răspuns, duminică seară, acuzațiilor lansate în spațiul public de reprezentanții USR PLUS privind o eventuală înțelegere cu liberalii, de genul Uniunii Social Liberale, după ce mai mulți membri ai ambelor formațiuni nu au participat la două ședințe ale birourilor permente reunite ale Parlamentului, vineri și sâmbătă, ceea ce a împiedicat formarea cvorumului și implicit o decizie privind calendarul moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS alături de AUR. O nouă ședință este programată luni, la ora 12:00.

Președintele PSD a spus că acuzațiile venite din partea USR PLUS nu au fundament. „Băi, secăturilor, voi faceți un blat ordinar…. Cum poți să acuzi, ce blat să fie? Nu m-a sunat Iohannis, nu am vorbit cu Cîțu”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3, citat de Mediafax.

Reacția vine în contextul în care numele liderului PSD a fost menționat, sâmbătă, de purtătorul de cuvânt al USR PLUS după al doilea eșec al derulării unei ședințe a birourilor permanente ale Parlamentului.

„Din nou, nu am avut cvorum la ședința Birourilor Permanente Reunite în care trebuia să stabilim calendarul moțiunii de cenzură. Au lipsit din nou liderii PNL și PSD. Pare că USL revine în forță. Domnule Ciolacu, nu era vorba că abia așteptați să îl dați jos pe Florin Cîțu din fruntea Guvernului? P.S. Mai încercăm o dată, luni la 12:00”, a transmis purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu. „4 absenți de la PSD. Mi se pare mie sau PSD nu mai vrea să îl dea jos pe Cîțu?”, a scris pe Facebook și Cristina-Mădălina Prună, deputat USR, vicepreședinte în Biroul permanent al Camerei Deputaților.

„Noi nu știm dacă USR se afla la putere sau în opoziție…”

Duminică seara, liderul PSD a mai spus că reprezentanții USR PLUS trebuie să decidă dacă sunt la putere ori în opoziție.

„PSD nu se va implica decizional în lupta dintre USR și PNL… nu ne vom implica în BPR, opoziția nu are datoria de a face cvorum. Noi nu știm dacă USR se afla la putere sau în opoziție… În cazul în care va trece de Biroul Reunit vom vota această moțiune, dar vom avea și o discuție politică”, a precizat Marcel Ciolacu.

Gabriela Firea, senator PSD și membru al Biroulului permanent al camerei superioare a Parlamentului, scria, de asemenea, sâmbătă, printr-o postare pe Facebook, că nu participă la „mascarade” și nu va fi niciodată „remorca incompetenților”.

Și președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, a reiterat, sâmbătă, în timpul turneului pentru alegerile interne, că nu va accepta niciodată partidul să intre într-o nouă alianță cu Partidul Social Democrat (PSD), făcând referire la vechea Uniune Social – Liberală (USL). Anterior, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL s-a decis susținere a premierului PNL, Florin Cîțu și liderul liberal a declarat că nu va permite niciunui membru de partid să susţină o moţiune de cenzură împotriva unui guvern condus de PNL.

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

În urma demersului, președintele Klaus Iohannis a reacționat, sâmbătă, considerând că „noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră”.

Pe de altă parte, PSD a prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Care e procedura

O nouă ședință a birourilor permanente reunite este, așadar, programată pentru luni, la prânz, pentru a stabili calendarul privind citirea și votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă – lucru care s-a întâmplat vineri.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată de 234 de parlamentari.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, potrivit Constituției.

Biroul epermanent al Camerei Deputaților:

  1. Ludovic Orban (PNL) – Preşedinte
  2. Sorin Mihai Grindeanu (PSD) – Vicepreședinte
  3. Alexandru Rafila (PSD) – Vicepreședinte
  4. Florin-Claudiu Roman (PNL) – Vicepreședinte
  5. Cristina-Mădălina Prună (USR) – Vicepreședinte
  6. Vasile-Daniel Suciu (PSD) – Secretar
  7. Cristian Buican (PNL) – Secretar
  8. Andrei-Răzvan Lupu (USR) – Secretar
  9. Ovidiu Victor Ganţ (Minorități) – Secretar
  10. Marius-Constantin Budăi (PSD) – Chestor
  11. George-Cristian Tuţă (PNL) – Chestor
  12. Dénes Seres (UDMR) – Chestor
  13. Antonio Andruşceac (AUR) – Chestor

Biroul permanent al Senatului:

  1. Anca Dana Dragu (USR PLUS) – Președinte
  2. Vasile Dîncu (PSD) – Vicepreședinte
  3. Gabriela Firea (PSD) – Vicepreşedinte
  4. Alina-Ştefania Gorghiu (PNL) – Vicepreşedinte
  5. Nicolae Neagu (PNL) – Vicepreședinte
  6. Robert-Marius Cazanciuc (PSD) – Secretar
  7. Eugen Pîrvulescu (PNL) – Secretar
  8. Dan Ivan (USR PLUS) – Secretar
  9. Sorin Lavric (AUR) – Secretar
  10. Ştefan-Radu Oprea (PSD) – Chestor
  11. Eugen Țapu Nazare (PNL) – Chestor
  12. Sergiu Cosmin Vlad (USR PLUS) – Chestor
  13. Attila Laszlo (UDMR) – Chestor
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?