Negocierile USD-UDMR, amânate pentru luni

Publicat: 02 03. 2014, 18:15
Actualizat: 06 07. 2016, 01:20

Discuțiile USD-UDMR cu privire la structura și programul noului Guvern, care urmau să aibă loc duminică, au fost amânate pentru luni, au declarat, pentru Mediafax, surse politice. Potrivit acestora, amânarea are legătură cu programul premierului.

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) a votat, sâmbătă, la Târgu Mureș, în unanimitate, împuternicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri legate de eventuala intrare la guvernare a formațiunii.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea a răspuns pozitiv invitației premierului Victor Ponta de a discuta intrarea la guvernare și că reprezentanții formațiunii au pregătit un document în vederea încheierii unui acord politic cu un conținut vizând completarea programului de guvernare. Documentul întocmit de UDMR are trei capitole, primul privind drepturile minorităților naționale și toată problematica minorității maghiare, al doilea vizând probleme de ordin economico-social și al treilea dezvoltarea regională a infrastructurii și tot ce înseamnă investiții.

Totodată, în discuțiile preliminare cu PSD, s-a convenit ca UDMR să revină trei posturi în Guvern: unul de vicepremier și două de ministru. Oferta inițială a lui Ponta a fost ministerul Culturii și cel al Comunicațiilor, acesta in urmă nefiind însă acceptat de UDMR. Astfel în discuție au rămas Mediul și Sănătatea, însă și în aceste cazuri sunt oarecare dificultăți. Mediul ar fi vizat și de Rovana Plumb, iar intenția propunerii lui Attila Korodi stârnește discuții și în Uniune unde se consideră că o funcție de ministru ar trebui să revină și unei organizații puternice din afara Secuimii. În acest context, varianta plauzibilă ar fi cea a preluării ministerului Sănătății, însă udemeriștii sunt rezervați pentru preluarea acestui portofoliu din cauza problemelor din domeniu.