Nici huiduit de colegi, Adrian Severin nu se dă dus din Parlamentul European

Redactor:
Bogdan Munteanu
Rușinea României în urma „cazului Severin" - acuzat că a primit 12.000 de euro pentru depunerea unui amendament - s-a amplificat, miercuri, când românul a fost fluierat în plenul Parlamentului European (PE) și nici după acest incident Adrian Severin nu dă semne că este gata să demisioneze
Rușinea României în urma „cazului Severin" - acuzat că a primit 12.000 de euro pentru depunerea unui amendament - s-a amplificat, miercuri, când românul a fost fluierat în plenul Parlamentului European (PE) și nici după acest incident Adrian Severin nu dă semne că este gata să demisioneze

Rușinea României în urma „cazului Severin” – acuzat că a primit12.000 de euro pentru depunerea unui amendament – s-a amplificat,miercuri, când românul a fost fluierat în plenul ParlamentuluiEuropean (PE) și nici după acest incident Adrian Severin nu dăsemne că este gata să demisioneze.
Printr-un vot unanim, Alianța Progresistă a Socialiștilor șiDemocraților (S&D) l-a exclus din rândurile sale, ceea ce l-aforțat pe Adrian Severin să ocupe fotoliul cu numărul 778 dintotalul celor 856 fotolii numerotate în sala PE de la Bruxelles.Respectivul colț al sălii este rezervat deputaților neafiliați.Locul 777 este rezervat lui George Becali, iar 779 – lui CorneliuVadim Tudor.
„Dispariția” lui Severin din locul obișnuit, în interiorul GrupuluiS&D, putea să fi trecut neobservată, dacă președinteleLegislativului european, Jerzy Buzek, nu ar fi făcut o declarațiepe tema scandalului declanșat de publicația britanică The SundayTimes. În ediția de duminica trecută a fost dezvăluit faptul cătrei deputați europeni, inclusiv Severin, au primit bani pentru adepune amendamente.

„Toleranță zero” față de corupție în PE

Or, din cauza gravității fără precedent a cazului, Buzek nu a pututlăsa să treacă sesiunea parlamentară de la Bruxelles fără a sereferi la cele petrecute. În urma scandalului „bani pentruamendamente”, polonezul aflat în fruntea PE a promis „toleranțăzero” față de corupția în rândul eurodeputaților.
Buzek s-a angajat să supravegheze „onestitatea Camerei”, amintindcă doi dintre cei acuzați (austriacul Ernst Strasser și slovenulZoran Thaler) și-au dat demisia din PE, dar și că al treileasuspectat de corupție de către Sunday Times, românul AdrianSeverin, a ales să nu demisioneze. În momentul când Buzek a anunțatalegerea făcută de Severin „din sală s-au auzit fluierături șiapostrofări”, a declarat pentru EurActiv.ro deputatul PPEMarian-Jean Marinescu.
Potrivit relatării lui Marinescu, manifestările de dezaprobare agestului lui Severin au fost făcute „în special din partea Grupuluisocialiștilor europeni”. Acest lucru avea să fie confirmat pentruMediafax chiar de șeful Delegației PSD din cadrul S&D, CătălinIvan, iar , ulterior, de liderul PSD de la București
„Au fost, din păcate, și fluierături în momentul în carepreședintele (Jerzy Buzek – n.r.) s-a referit la cel de-al treileaeurodeputat care a refuzat să demisioneze. Astfel de gesturi suntfrecvente atunci când europarlamentarii doresc să protesteze fațăde o anumită situație”, a declarat Ivan.

„Este un caz extrem de dureros pentru PSD”

Aflat la Târgu Jiu în cursul zilei de joi, președintele PSD, VictorPonta, a declarat că mai mulți europarlamentari i s-au plâns înlegătură cu incidentul din PE de miercuri. „M-am pus puțin înpielea europarlamentarilor români, nu doar de la PSD. Mai mulțidintre ei mi-au spus că le crăpa lor obrazul pentru ce seîntâmplă”, a spus Ponta, potrivit corespondentului Mediafax. „Esteun caz extrem de dureros pentru PSD și pentru noi. Ar putea să nefolosească în viitor, să înțelegem că ceea ce nu se permite înEuropa nu trebuie să se permită nici în România”, a adăugat Ponta.Liderul PSD a explicat că nu îl poate exclude pe Severin din PE, cidoar din partid. Excluderea se va face în acord cu statutulformațiunii, dar decizia politică a fost deja luată. „Statutul PSDnu este Codul lui Boc pentru ca într-o oră să pot să dau pe cinevaafară. Decizia politică este însă luată și este irevocabilă. Acumeste o procedură care se îndeplinește și va lua o zi, două, trei,patru, e mai puțin important”, a adăugat Ponta. Dacă Severin îșimenține refuzul de a demisiona, decizia PSD va fi luată de-abia laînceputul săptămânii viitoare, așadar la 5-6 zile de când a fosthotărâtă excluderea din Grupul S&D.

Speculații politice pe baza scandalului

Institutul pentru Politici Publice (IPP), ONG din București, asolicitat, joi, „demisia imediată” a lui Adrian Severin, ceea ceavea să-i permită lui Ponta un atac împotriva actualei puteri.Într-un comunicat, IPP „îi cere eurodeputatului Severin săacționeze onorabil în situația actuală și să părăsească cudemnitate Parlamentul European, încetând a mai face de râsRomânia”.
Motivul invocat de organizație pentru poziția tranșantă este acelacă „situația în care a intrat eurodeputatul Severin nu esteexclusiv o problemă politică, ci în primul rând una de reprezentarerușinoasă, în acest moment, a tuturor românilor, la nivelulParlamentului European”. Deși s-a declarat de acord cu poziția IPP,liderul PSD a adresat o scrisoare deschisă organizației, din parteacăreia cere „aceeași atitudine fermă și clară” față de RobertaAnastase, președintele Camerei Deputaților. Totuși, Ponta găseștenormal apelul IPP „într-o societate în care încercăm să impunemprincipii și valori precum corectitudinea, integritatea șirespectul față de alegători”. Pe fondul aceluiași scandal,eurodeputatul din partea Partidului Popular European (PPE), MonicaMacovei, a solicitat interzicerea altor activități remunerate decătre membrii PE. „Eurodeputații sunt timp de cinci ani înParlamentul European pentru a face legi necesare cetățeniloreuropeni. Este o funcție cu normă întreagă și nu văd de ce ar aveaalte activități în paralel”, a spus Macovei, citată deEUObserver.com.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide